Belföld

Vörösiszap-katasztrófa: a devecseriek harmada nyilatkozott kárenyhítési igényeiről

Vasárnap estig 105 károsult jelent meg az újjáépítési kormányzati koordinációs központ jogi munkacsoportja előtt.

Az október 4-én bekövetkezett ipari katasztrófa során az ajkai zagytározóból kizúdult lúgos vörösiszap 297 házat öntött el Devecserben. Az eddigi felmérések szerint 225 épület vált lakhatatlanná. A szakértők megsemmisítésre javasolták, de ez a szám még változhat – mondta Kivágó Tamás dandártábornok, a koordinációs központ irányító törzsének parancsnoka, hozzátéve, bontási határozatot még egyetlen lakóházra sem adtak ki.

Tájékoztatása szerint a 105 károsult közül 30 nyilatkozott úgy, hogy új építésű ingatlant szeretne, 12 használt lakás vásárlásával megelégszik, 23 egyéni elbírálást kért, 37-en pedig gondolkodási időt kértek. Hárman egyéb megoldás keresnek, ők saját ügyvédeikkel keresik a lehetőségeket és közülük egy semmilyen segítséget nem igényelt.

Vasárnap összesen 18 ügyfelet tudott fogadni a koordinációs központ jogi munkacsoportja. Egy-egy károsulttal másfél órás időkeretben tudnak foglalkozni. Az egyéni nyilatkozattételek begyűjtése szerdán kezdődött, és a hónap végére befejeződik.

A devecseri Fenyőfa panzióban lévő parancsnoki központba előre egyeztetett időpontra érkeztek az ügyfelek.

A két hete hatályba lépett újjáépítésről szóló kormányhatározat szerint 2011. június végéig fel kell építeni a károsultak új házát, és az azt igénylők 15 típustervből válogathatnak. A kormányhatározat szerint a károsultaknak csak az elemi lakhatási feltételeket biztosítják, így nincs lehetőség melléképületek, garázsok és pincék építésére.

A kolontári lakóházak bontási jegyzőkönyveinek összesítő adatai szerint a 34 bontásra ítélt lakóház tulajdonosainak mintegy kétharmada döntött úgy, hogy nem kíván elköltözni a Veszprém megyei kistelepülésről, és az újonnan épülő lakóparkban szeretné folytatni életét.

Kolontáron vasárnapig 24 épületet bontottak le, Somlóvásárhelyen pedig két családi ház vár megsemmisítésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik