Belföld

Néhány napon belül elkezdik építeni az új kolontári védőgátat

Administrator
Administrator

2010. 11. 13. 15:56

Már a jövő hét elején elkezdik a Kolontárt és Devecsert védő új, mintegy másfél kilométeres védőgát építését, az alapozás befejeződött.

A csaknem félmilliárd forintos beruházásra azért van szükség, hogy teljes biztonsággal működhessen a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. tulajdonában lévő timföldgyár, és egy esetleges újabb gátszakadás ne veszélyeztethesse Kolontárt és Devecsert – mondták a szakemberek.

A nyomvonal kijelölése egy hete megtörtént, az alapozási munkák szombat délelőttre befejeződtek. Az építkezéshez szervizutat kell kialakítani, amelyen a húsztonnás járművek tucatjai hordhatják a földet és a dolomitot. Eddig mintegy hatszáz méter hosszúságban, hat méter szélességben erősítették meg zúzott kővel a munkagépekkel legyalult talajt

A szakemberek abban bíznak, hogy már november végéig befejezhetik a védmű építését, a talajmenti fagyok miatt ugyanis később ilyen jellegű munkát nem tudnak majd végezni.

Az alapjainál huszonöt méter, koronájánál hat méter széles, öt méter magas építmény a timföldgyár által már korábban megépített kettes számú körgát nyomvonalán épül majd, és év végéig el kell készülnie, mivel a katasztrófahelyzetet december 31-ig hosszabbította meg a kormány.

A biztonsági védőgát négy funkciót tölt majd be: meggátolja, hogy egy esetleges, újabb iszapkitörés esetén elöntse Kolontár és Devecser, valamint Somlóvásárhely lakott és mezőgazdasági területeit, összefogja, szabályozott medrekben kiengedje a csurgalékvizeket, és szükség esetén, megfelelő szigetelés után egy új, száraz technológia veszélyes hulladékának tározójává is át lehet alakítani – magyarázták.

A múlt vasárnapra elkészült lokalizációs töltés melletti elvezető árkokban, amely a sérült zagytározó kiszakadt részét veszi körbe, folyamatosan csordogál a vörös színű, 12 pH-értéket meghaladó lúgos víz, amelyet savakkal és gipsszel közömbösítenek. Szombat délutánra ismét vörössé változott a Torna-patak vize, mert egy töltés mellől nagyobb mennyiségű, korábban feltorlódott vörösiszap ömlött a folyóba. A szakemberek most újra gipsszel próbálják csökkenteni a lúgosságot.

Kolontáron a nap folyamán is bontották az október 4-én bekövetkezett katasztrófa miatt lakhatatlanná vált házakat, és a munkagépek folyamatosan szállítják a törmelékeket a deponáló helyre. Szombat délutánig 23 házat bontottak el a 34 megsemmisítésre váró ingatlanból.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Breaking Bad
TV Series 2008 - 2013 USA
2012 Season 5, episode 2 : Madrigal
Created by : Vince Gilligan
Director : Michelle MacLaren
Bryan Cranston
Photo: Ursula Coyote.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.