Belföld

Szükség van-e kétkamarás parlamentre?

Administrator
Administrator

2010. 11. 12. 13:21

Konferencián keresték a választ fideszes politikusok és egy alkotmányjogász.

A második kamarának jelentős hagyományai vannak Magyarországon – hívta fel a figyelmet Balsai István, a parlament alkotmányügyi bizottságának fideszes elnöke pénteken, a bizottság és a Fidesz-frakció által rendezett konferencián, amelyen Kukorelli István alkotmányjogász arról beszélt, a második kamara a törvényhozást kiegyensúlyozottabbá teheti.

A “Szükség van-e kétkamarás parlamentre az új alkotmányban?” című konferencián Balsai István kifejtette, hogy a kérdés az elmúlt 20 évben a magyar alkotmányozás sarkalatos pontja volt. Felhívta a figyelmet, hogy a téma az alkotmány-előkészítő eseti bizottság napirendjén is szerepel.

Úgy vélekedett: a második kamara a XX. századi konzervatív, egyensúlyi politika támasza volt, a szélsőséges irányzatokkal szemben egyfajta rendszerstabilitási intézményként működött.

Turi-Kovács Béla, a Fidesz frakcióvezető-helyettese arról beszélt, lesz új alkotmány, és az alkotmányozás a parlamentben folyik majd. Kiemelte: a Fidesz-KDNP-frakciószövetség nyitott az alkotmánnyal kapcsolatos véleményekre, javaslatokra.

Kukorelli István alkotmányjogász nem “militáns” híve a második kamarának, de mint felszólalásban jelezte: arra “51-49 százalékban nyitott”. Szerinte a második kamara a hatalommegosztást árnyaltabbá, a törvényalkotást jobbá, kiegyensúlyozottabbá teheti.

Az alkotmányjogász a vegyes modellt, a választott típusú második kamarát tudná támogatni, azt, amely a területi önkormányzatiság, a nemzeti, etnikai kisebbségek, a külföldön élő magyar állampolgárok képviseletének elve mentén szerveződik, és amelynek a volt köztársasági elnökök is tagjai lehetnének.

A Kukorelli István által támogatott modell szerint a második kamara nem lenne egyenrangú az “alsóházzal”, részt venne a törvényalkotás folyamatában – kivéve a költségvetés és a pénzügyi tárgyú törvények megalkotását -, törvényt kezdeményezhetne, lenne egyszeri visszaküldési joga, tehetne módosító javaslatokat, nem lenne azonban szerepe a végrehajtó hatalom megalakításában, annak felelősségre vonásában.

A második kamarákról általában szólva a volt alkotmánybíró azt mondta: azok fő funkciója a köztársasági elnökéhez hasonlít sok tekintetben, azaz szerepe egyensúlyi, az alkotmányos demokrácia népképviseleti többségének intézményi kontrollja.

Kukorelli István kitért arra, ahol létezik “megszelídített” második kamara, ott az a képviselőház “élő lelkiismerete”; önmagában nem mércéje a jogállami demokráciának, az uniós országban fele-fele arányban van egy, illetve kétkamarás rendszer; ahol van, ott léte a törvényhozás megosztását jelenti.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Breaking Bad
TV Series 2008 - 2013 USA
2012 Season 5, episode 2 : Madrigal
Created by : Vince Gilligan
Director : Michelle MacLaren
Bryan Cranston
Photo: Ursula Coyote.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.