Belföld

Mégis kijöhet az előzetesből Wieszt János

A bíróság elrendelte a hivatalos személy által elkövetett vesztegetéssel gyanúsított volt önkormányzati képviselő házi őrizetét.

Wieszt Jánost, az előző ciklus XI. kerületi MSZP-s frakcióvezetőjét azután helyezték előzetesbe, hogy nyilvánosságra került egy rejtett kamerás felvétel, amelyen a politikus egy üzlethelyiség eladása kapcsán több mint kétmillió forint kenőpénzt vesz át 2007-ben egy vállalkozótól. A politikus korábban azt mondta, hogy nem követett el bűncselekményt, szerinte politikai támadás érte. Szeptember végén a Budai Központi Kerületi Bíróság az előzetesének meghosszabbításáról döntött, ezt azonban Wieszt és védője megfellebbezték.

Másodfokon a Fővárosi Bíróság megszüntette Wieszt előzetes letartóztatását, helyette házi őrizetet rendelt el. A bíróság pénteki tájékoztatása szerint az eljárás már olyan előrehaladott állapotban van, hogy a gyanúsított vélhetően akkor sem veszélyeztetheti a bizonyítási eljárást, ha nincs előzetesben. Ettől függetlenül a bíróság megállapította, hogy a nyomozás eddig összegyűjtött adatai a gyanúsítást erősítik.

A Fővárosi Bíróság álláspontja szerint az eljárás jelenlegi szakaszában a büntetlen előéletű, rendezett anyagi körülmények között élő gyanúsított esetében a rendszeresen ellenőrzött házi őrizet is megfelelő kényszerintézkedés. Ha a gyanúsított megszegi a szabályokat, újra előzetesbe kerülhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik