Belföld

Semjén-fricska a “nyugdíjtőzsdének”

A KDNP elnöke magánnyugdíjról, felsőoktatásról és választójogról.

Nyugat-Európában elképzelhetetlen, hogy állami nyugdíjpénz folyik egy banki konstrukcióhoz. Ami Magyarországon van, az csak a volt szocialista országokban megszokott – közölte a miniszterelnök-helyettes a Magyar Televízió reggeli műsorában.

Semjén Zsolt a most nyilvánosságra hozott adatok ellenére azt mondta: az elmúlt időszakban bebizonyosodott, hogy az alapkezelők a befektetések jelentős részét elvesztették, az emberek befizetéseinek nagy része elúszott.

„Most a kormány nem csinál mást, mint lehetőséget teremt az embereknek, hogy szabad akaratukból eldöntsék, hogy akarnak-e ilyen kockázatot vállalni, vagy visszajönnek az állami keretbe” – közölte a miniszterelnök-helyettes.

Arra az újságírói kérdésre, zavar alakult-e ki a felsőoktatási törvény miatt a Fidesz és a KDNP között, Semjén elmondta, ez nem a két párt vitája. „Ez a szövetség egy hatalmas szövetség, ebben a szövetségben nagyon sok érdek, sok felfogás, sok világszemlélet van együtt. Egy ekkora néppárt esetében természetes, hogy a különböző érdekek artikulálódnak.

Semjén Zsolt személyes véleménye továbbra is az, hogy nem elválasztható a szavazati jog és az állampolgárság. A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes a Heti Válaszban veszélyesnek nevezi, ha magyar állampolgárok között az adófizetés alapján tesznek különbséget.

A Kereszténydemokrata Néppárt elnöke a hetilapnak azt mondta: a magyar választók tömegei nem fizetnek semmilyen közterhet, így legfeljebb az egészségügyi vagy a nyugdíjjogosultság függhet a honi adófizetéstől, a magyar állampolgárság nem, tehát – logikája szerint – a választójogtól sem.

Az Országgyűlés alkotmány-előkészítő eseti bizottságának alelnöke, a fideszes Gulyás Gergely a minap a téma kapcsán azt mondta, hogy vélhetően kiveszik az alkotmányból azt a passzust, amely a választójogot állandó magyarországi lakhelyhez köti.

AJÁNLOTT LINKEK:

Semjén: ekkora abszurditást Nyugat-Európában nem követtek el (Híradó)

Háromlábú szék (Heti Válasz)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik