Belföld

Fordulópont a Fidesznél – lelkesedés helyett fejvakarás

Gombár Csaba arrogáns hatalomról beszél, Lakner Zoltán a Fidesz körül fogyó levegőről ír.

A magyar politológusok doyenje a 168 órának adott interjúban azt mondta: a hatalom, amely félelmetesnek akar látszani, gyakran maga is szorong, miközben azt hiszi, mások dinamikusnak látják. “A jelenlegi hatalomnak van félnivalója” – teszi hozzá Gombár Csaba.

Szerinte a sikertelenségtől a nevetségessé válásig sok minden miatt aggódhat az, aki bátran átlépi a határokat. Félhet elfogadottsága csökkenésétől, vagy akár “a pretoriánusok lázadásától”, amikor a vezetéssel szembefordul az erős, mindenre elszánt belső gárda.”

Gombár Csaba a hatalom jelenlegi lépéseit arrogánsnak tartja, ami már a Fideszhez közel álló barátai, ismerősei egy részét is gondolkodóba ejti. Azt tapasztalja, hogy kis torokköszörüléssel, fejvakarással kezdik védeni a kormányt.

A korábbi hónapokban még lelkesebbek voltak, dicsérendő határozottságot, erős kezet láttak olyan döntések előkészítésében is, amelyek ma már elbizonytalanítják őket” – fogalmaz Gombár Csaba.

Fordulóponthoz érkezett a kétharmados kormánypárti frakciószövetség. A járulékemelés és a gázáremelés szükségességének elismerésével jelzi: nincs olyan, hogy egy párt örökké felszálló ágban legyen – ezt már Lakner Zoltán politológus írja az FN.hu-n.

Az előző kormány elleni harag enyhül, majd egyszer elmúlik, a győzteshez húzás lelkesedése kifullad, a kormánypárt pedig magára marad a felelősséggel. Jönnek a hétköznapok, és a párt kudarckommunikációja – Lakner szerint – gyenge.

Egyáltalán: ha valaki állandóan le akarja rohanni ellenfeleit, de még potenciális partnereit is, s csak a roham sikertelensége után ül tárgyalóasztalhoz, az már önmagában nehezen eladható fordulat – állapítja meg Lakner Zoltán az fn.hu-n.

AJÁNLOTT LINKEK:

Gombár Csaba a hatalom arroganciájáról (168 Óra)
A Fidesz körül fogy a levegő (FN.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik