Belföld

Felfüggesztettet kaptak Csányi zsarolói

Az ítélet nem jogerős.

Első fokon egy év két hónaptól két évig terjedő felfüggesztett börtönre és mellékbüntetésként 300 ezertől 600 ezer forintig terjedő összeg megfizetésére ítélte csütörtökön a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) azt a három büntetlen előéletű férfit, akik a vád szerint megzsarolták Csányi Sándort, az OTP elnök-vezérigazgatóját. Az ítélet nem jogerős.

2009. június 18-án kezdődött a PKKB-n annak a három férfinak a büntetőpere, akiket azzal vádolnak, hogy e-mail üzenetekben próbálták megzsarolni az OTP elnök-vezérigazgatóját. A vád szerint a magasan képzett, illetve diplomás vádlottak 2007 november végén és december elején “Bankfiúk” aláírással három elektronikus levelet is küldtek Csányi Sándornak, 50 millió eurót kértek tőle. Az OTP-vezért azzal fenyegették: ha nem kapják meg a pénzt, akkor a belvárosi Bankcenterrel kapcsolatban kínos adatokat hoznak vezető politikusok, valamint a hatóságok, a sajtó és a média tudomására.

Az e-maileket feladó elsőrendű vádlottat zsarolás kísérletéért egy év hat hónapi felfüggesztett börtönre és mellékbüntetésként 300 ezer forint megfizetésére ítélte csütörtökön a PKKB. Az értelmi szerzőnek tartott másodrendű vádlottat, mint felbujtót zsarolás kísérletéért és lőszerrel való visszaélésért két év felfüggesztett börtönre valamint mellékbüntetésként 600 ezer forint megfizetésére ítélték. A harmadrendű vádlottat mint bűnsegédet ítélték el zsarolási kísérletért egy év két hónap felfüggesztett börtönre és 500 ezer forint pénz mellékbüntetésre. A bíróság mind a három vádlott esetében három évi próbaidőre felfüggesztette a szabadságvesztés végrehajtását.

Az ítélet szóbeli indoklásakor Vasvári Csaba bíró hangsúlyozta, hogy a személyes indulatoktól fűtött diplomás feltaláló másodrendű vádlott volt a bűncselekmény értelmi szerzője, akinek segített a harmadrendű vádlott, az APEH volt tanácsadója. A bíró kiemelte, hogy az ártatlanságukat mindvégig hangoztató vádlottak bűnösségét egyebek mellett a másodrendű vádlott részletes naplóbejegyzései bizonyították. A zsarolók fenyegetésének súlyosságát a bíróság szerint az is mutatja, hogy a zsarolók e-mailjükhöz egy listát is mellékeltek arról, kiknek küldik el a birtokukban levő adatokat, ha Csányi Sándor nem fizet nekik. A névsorban szerepelt a miniszterelnök, a legfelsőbb bíróság elnöke, az országos rendőrfőkapitány valamint az Európai Bizottság vezetői is.

Az ítélet nem jogerős, mert két vádlott 3 nap gondolkodási időt kért, egy vádlott és védője pedig fellebbezést jelentett be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik