Belföld

Felfüggesztettet kaptak Csányi zsarolói

Varjasi Viktor
Varjasi Viktor

social szaki. 2010. 11. 11. 10:27

Az ítélet nem jogerős.

Első fokon egy év két hónaptól két évig terjedő felfüggesztett börtönre és mellékbüntetésként 300 ezertől 600 ezer forintig terjedő összeg megfizetésére ítélte csütörtökön a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) azt a három büntetlen előéletű férfit, akik a vád szerint megzsarolták Csányi Sándort, az OTP elnök-vezérigazgatóját. Az ítélet nem jogerős.

2009. június 18-án kezdődött a PKKB-n annak a három férfinak a büntetőpere, akiket azzal vádolnak, hogy e-mail üzenetekben próbálták megzsarolni az OTP elnök-vezérigazgatóját. A vád szerint a magasan képzett, illetve diplomás vádlottak 2007 november végén és december elején “Bankfiúk” aláírással három elektronikus levelet is küldtek Csányi Sándornak, 50 millió eurót kértek tőle. Az OTP-vezért azzal fenyegették: ha nem kapják meg a pénzt, akkor a belvárosi Bankcenterrel kapcsolatban kínos adatokat hoznak vezető politikusok, valamint a hatóságok, a sajtó és a média tudomására.

Az e-maileket feladó elsőrendű vádlottat zsarolás kísérletéért egy év hat hónapi felfüggesztett börtönre és mellékbüntetésként 300 ezer forint megfizetésére ítélte csütörtökön a PKKB. Az értelmi szerzőnek tartott másodrendű vádlottat, mint felbujtót zsarolás kísérletéért és lőszerrel való visszaélésért két év felfüggesztett börtönre valamint mellékbüntetésként 600 ezer forint megfizetésére ítélték. A harmadrendű vádlottat mint bűnsegédet ítélték el zsarolási kísérletért egy év két hónap felfüggesztett börtönre és 500 ezer forint pénz mellékbüntetésre. A bíróság mind a három vádlott esetében három évi próbaidőre felfüggesztette a szabadságvesztés végrehajtását.

Az ítélet szóbeli indoklásakor Vasvári Csaba bíró hangsúlyozta, hogy a személyes indulatoktól fűtött diplomás feltaláló másodrendű vádlott volt a bűncselekmény értelmi szerzője, akinek segített a harmadrendű vádlott, az APEH volt tanácsadója. A bíró kiemelte, hogy az ártatlanságukat mindvégig hangoztató vádlottak bűnösségét egyebek mellett a másodrendű vádlott részletes naplóbejegyzései bizonyították. A zsarolók fenyegetésének súlyosságát a bíróság szerint az is mutatja, hogy a zsarolók e-mailjükhöz egy listát is mellékeltek arról, kiknek küldik el a birtokukban levő adatokat, ha Csányi Sándor nem fizet nekik. A névsorban szerepelt a miniszterelnök, a legfelsőbb bíróság elnöke, az országos rendőrfőkapitány valamint az Európai Bizottság vezetői is.

Az ítélet nem jogerős, mert két vádlott 3 nap gondolkodási időt kért, egy vádlott és védője pedig fellebbezést jelentett be.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.