Belföld

Az Omninvest szerint velük csak spórolt az állam

A vakcinagyártó cég szerint a költségvetés csaknem 10 milliárd forintot takarított meg azzal, hogy a H1N1 elleni oltóanyagot tőlük szerezte be.

Az Omninvest Kft. közleménye szerint az állam a világpiaci ár körülbelül negyedéért vásárolta meg tőlük az oltóanyagot. Mint írják, a világ több országában több százmilliárd forintnak megfelelő állami támogatást kaptak az oltóanyaggyártók a pandémiás vakcina kifejlesztésére, ezzel szemben a magyar cég által elnyert 2006-os 2 milliárd forintos fejlesztési támogatás után a magyar államnak erre már nem kellett költenie. A világjárvány idejére ugyanis az Omninvest már kifejlesztett egy olyan technológiát, amellyel “a világ egyik elismerten legjobb H1N1-es oltóanyagát” tudta legyártani – fogalmaznak.

Az Omninvest megismételve korábbi nyilatkozatát ismét leszögezi: ennek ellenére teljes egészében kifizetik az államtól 2006-ban fejlesztésre kapott 2 milliárd forintos támogatást, kamatokkal együtt. Hangsúlyozzák: ez azonban nem jelenti, hogy elismerik a sajtóban megjelent vádakat. Felhívják a figyelmet arra, hogy miután teljesítették a magyar álammal kötött megállapodásukat, a hazai ár többszöröséért tudták értékesíteni a H1N1 elleni oltóanyagukat külföldön: ez tette lehetővé, hogy felajánlhassák a 2 milliárd forintos támogatás visszafizetését.

Az Omninvest új tulajdonosai a közlemény szerint azért ajánlották fel a pénz visszafizetését, hogy megőrizzék a cégnél lévő több száz munkahelyet, valamint azért is, hogy “ezzel az üggyel kapcsolatban a magyar fejlesztési ágazatot ne érhesse elmarasztalás az Európai Bizottság részéről, a Versenypolitikai Főigazgatóság által indított utólagos vizsgálat alapján”.

Korábban Papcsák Ferenc leköszönő elszámoltatási kormánybiztos jelentette be, hogy az Omninvest Kft. ügyében feljelentést tesz a KEHI, mert a H1N1 elleni vakcina kifejlesztésének ellenőrzése során több mint kétmilliárd forint felhasználásával kapcsolatban állapítottak meg szabálytalanságot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik