Belföld

A különadó különösen fájó pofon az MSZP-nek

Szanyi Tibor szerint a különadó nem más, mint a két Gyurcsány-kormány és a Bajnai-kabinet vezető tisztviselőinek végigpofozása.

Az 58 fős MSZP-frakció nagyjából felét érinti a 98 százalékos különadó; ha a jogszabály-módosításokat a jelenlegi formában fogadják el. Az MTI számításai szerint a képviselőcsoport nagyjából harminc tagjának kell kisebb-nagyobb összeget visszafizetnie jövő márciusig.

Az MTI által megkérdezett frakciótagok többsége – volt aki névvel, más név nélkül – azt mondta: a rendelkezésre álló információk alapján nem tudja megmondani mennyit kell befizetnie, hogyan kell kiszámolni az adó mértékét.

Mesterházy Attila frakcióvezető-pártelnök megerősítette, volt államtitkárként várhatóan rá is vonatkozik majd a fizetési kötelezettség. Úgy vélte: a különadó kiszámításával kapcsolatban még vannak tisztázandó kérdések.

Szanyi Tibor megkérdezi az adóhivataltól, mekkora összeget kell elutalnia. Szerinte furcsa, hogy most néhány millió forintos összegeket minősítenek erkölcstelennek, miközben az első Orbán-kormány idején százmillió forintos végkielégítések is voltak.

Veres János korábbi pénzügyminiszter a végkielégítését rögtön továbbadta alapítványoknak, civil szervezeteknek, így pontosan nem is tudja, mekkora összeg után kellene fizetnie. Hiller István volt oktatási tárcavezető szintén jótékony célra fordította a végkielégítését.

Ujhelyi István parlamenti alelnök furcsának nevezte, hogy a mai világban születhetnek ilyen döntések, mint az öt évre visszamenőlegesen kivetett különadó, de – mint mondta – törvénytisztelő állampolgárként be fogja azt fizetni. Ennek összegét még ő sem számolta ki.

Vadai Ágnes volt államtitkár azért nem tudta megmondani, nála mi a helyzet, mert munkaügyi perben áll a honvédelmi tárcával. Szűcs Erika, korábbi szociális miniszter szerint rá nem vonatkozik a különadó, mert távozásakor nem kapott végkielégítést.

Bajnai Gordon volt kormányfő a távozásakor három havi fizetést és szabadságmegváltást is kapott, összesen bruttó 8,2 millió forintot. A pénzt a korábbi miniszterelnök jótékony célra fordította: egy gyermekeket támogató alapítványnak és több oktatási intézménynek utalta át.

Gyurcsány Ferenc lemondása után szintén jótékony célra fordította a végkielégítést és a szabadságmegváltás miatt kapott összeget is. A tervezett szabályok vonatkoznak még az első Gyurcsány-kormány több tagjára is: Somogyi Ferencre, Kóka Jánosra, Rácz Jenőre, Magyar Bálintra, Petrétei Józsefre, Kovács Kálmánra, Baráth Etelére, Bozóki Andrásra.

A tervezett különadó a második Gyurcsány-kormányból érintheti Gráf Józsefet, Horváth Ágnest, Persányi Miklóst, Szilvásy Györgyöt, Draskovics Tibort és Göncz Kingát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik