Belföld

Pénzintézetet rótt meg az ombudsman

Csak abban az esetben voltak hajlandóak kiadni egy adókedvezményre jogosító igazolást, ha az ügyfél bizonyítja: jár neki a családi pótlék.

Jóri András ombudsman szerint “sem az adózás rendjéről szóló törvény, sem a személyijövedelemadó-törvény nem hatalmazza fel a pénzintézetet arra, hogy az adókedvezmény igénybevételének feltételeiről meggyőződjön. Az adókedvezmény jogosságának ellenőrzése az adóhatóság feladata”.

Az adatvédelmi biztos egy állampolgár bejelentésére kezdte el vizsgálni az ügyet. A panaszos a 2009. évi adóbevallásánál érvényesíteni szerette volna azt az adókedvezményt, amely a lakáscélú hitel törlesztéséhez kapcsolódott, de ehhez szüksége volt a hitelintézet igazolására. A pénzintézet viszont közölte, csak abban az esetben állítja ezt ki, ha az ügyfél beszerzi a Magyar Államkincstártól azt az igazolást, amely bizonyítja, hogy jogosult családi pótlékra.

Jóri András szerint a hitelintézet ezt jogszerűtlenül kérte. Az adatvédelmi biztos azt azonban hangsúlyozza: mivel a hitelintézetnek nincs tudomása arról, hogy ügyfelének jár-e vagy sem a családi pótlék, elfogadható, hogy a kedvezményre jogosító igazolást a magánszemély kérelme alapján adja ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik