Belföld

Települések iszapbirkózása a pénzért

Ajka mégsem Kolontárral kívánja megfizettetni a költségeit. A megoldást a katasztrófavédelem javasolta.

Ajka nem Kolontárral akarja megfizettetni az iszapkatasztrófa miatt felmerült költségeit – tudatta a város szocialista polgármestere. Schwartz Béla (képünkön) arra reagált, hogy a kolontári polgármester tegnap “elképesztőnek” titulálta, hogy 26 millió forintot követel tőlük Ajka a betegellátásért és a kitelepítettek elszállásolásáért.

Schwartz Béla közleménye szerint egy október 21-ei megbeszélésen a katasztrófavédelem vetette fel azt a javaslatot, hogy “mivel Ajka közvetlenül nem pályázhat a vis maior és a kármentesítési alapokhoz, ezt tegyék meg helyette is az érintett települések”.

“Szó nincs tehát arról, hogy akár Kolontárnak, akár Devecsernek a saját költségvetése terhére kellene bármit is kifizetnie Ajka részére, már csak azért sem, mert a jogszabályok alapján a katasztrófákkal kapcsolatos költségeket az állam viseli”.

Az ajkai polgármester – közleménye szerint – “értetlenül áll” a kolontári és a devecseri polgármester felháborodása előtt, annál is inkább, mert “Ajka az első perctől kezdve minden segítséget megadott a károsult településeknek”. “A történtek után Ajka nem tart igényt Kolontár közreműködésére, levelünket visszavonjuk, költségeink megtérítésére más utat kívánunk választani” – tudatta Schwartz Béla.

Az ügy előzménye, hogy tegnap Tili Károly kolontári polgármester bemutatta a sajtónak azt a levelet, amelyben Ajka önkormányzata felszólította a vörösiszap-katasztrófa sújtotta Kolontárt, térítse meg költségeit, amelyet egy levélhez csatolt táblázatban részletezett.

Toldi Tamás (Fidesz-KDNP), Devecser polgármestere úgy nyilatkozott, hogy ők nem kaptak ilyen tartalmú levelet, de tud a kolontári önkormányzatnak küldött ajkai követelésről, s azt ő is felháborítónak tartja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik