Belföld

Bölcsődét mentettek a szülők Siófokon

Ideiglenes épületben helyezik el a gyerekeket, amíg felújítják az intézmény régi épületét.

Hétfőig még vihetik a szülők gyerekeiket a felújítás előtt álló, ideiglenesen bezáró siófoki bölcsődébe, azután egy másik ingatlanban helyezik el a kicsiket – mondta a Független Hírügynökségnek Démuth Pál, Siófok alpolgármestere. A szülők hétfőn este tüntettek amiatt, hogy az önkormányzat fél évre be akarja zárni a bölcsődét felújítás miatt.

Az alpolgármester azt egyelőre nem tudta megmondani, hogy hol lesz a bölcsőde ideiglenes helye, mert erről még egyeztetnek. Démuth Pál hétfőn még kizárta annak lehetőségét, hogy egy másik épületben folytatódjon a bölcsődei ellátás, akkor még arról volt szó, hogy a gyerekeket két és fél éves kor fölött átveszik az óvodák, a fiatalabbakat pedig vagy önkormányzati támogatás mellett magánbölcsődébe íratják, vagy a szülők maradnak otthon velük.

A szülők korábban a gyermekeikkel együtt demonstráltak a bölcsődebezárás ellen. Az önkormányzathoz eljuttatott petíciójukra hétfőn este szülői értekezleten kértek választ, ám a találkozó elmaradt. Pszichológusok szakvéleménye megerősítette azt a félelmüket, hogy a hirtelen változás zavarokat okozhat a kisgyerekek fejlődésében.

Mivel még bemenni sem tudtak az épületbe, ígéretük szerint a szülői értekezletre érkezők demonstrálókká váltak. Körülbelül hetven szülő csatlakozott hozzájuk, a bölcsőde előtt gyermekeikkel együtt tiltakoztak – mondta a Független Hírügynökségnek hétfőn Gábor Adrienn, a szülői válságstáb vezetője.

A siófoki bölcsődét hétfőtől azért zárják be április végéig, mert az intézményt korszerűsítik, és a 90 férőhelyet 150-re bővítik. A beruházás összértéke 250 millió forint, ehhez 70 milliós támogatást kapott a város. A szülőket a bezárás előtt hat nappal tájékoztatták, ezt azzal indokolják, hogy a kivitelező kiválasztására kiírt közbeszerzési eljárás késve zárult le. A szülők a hírre petícióban követelték az önkormányzattól, hogy hívjanak össze rendkívüli közgyűlést, biztosítsanak átmeneti helyet a bölcsődének, addig pedig függesszék fel a bezárását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik