Belföld

Új pénztártípust hozna létre az MSZP

Az Önkéntes Kölcsönös Biztosító Pénztárakról szóló törvény módosításával egy új pénztártípust, az önkéntes ápolási pénztár létrehozását javasolja Mesterházy Attila és további nyolc MSZP-s képviselő.

Az indítvány célja, hogy a pénztártagok – illetve közeli hozzátartozóik – idős, magukat ellátni képtelen korukban ápolási szolgáltatáshoz jussanak. A szolgáltatáshoz két év várakozás után lehetne hozzájutni, addig a pénztárak felkészülhetnek az ápolásra, amit működési engedéllyel rendelkező szolgáltató, vagy a pénztárral szerződéses viszonyban álló regisztrált szolgáltató nyújthat.

A hétfőn benyújtott törvényjavaslat indoklása szerint az önkéntes ápolási pénztár munkahelyeket teremthet, és lehetővé teszi, hogy az idősek hozzátartozói legálisan magukra vállalhassák az ápolás anyagi terheit.

A javaslattevők szorgalmazzák az önkéntes pénztári befizetések további adókedvezményét, illetve a szolgáltatás kiterjesztését a sporteszközökre is.

Az önkéntes egészségpénztárak 930 ezer fős tagsággal rendelkeznek, a hozzátartozók révén a szolgáltatásaik 2 millió embert érintenek. A pénztárak múlt évi bevétele meghaladta az 50 milliárd forintot, ez a lakosság egészségügyi magánkiadásainak közel 10 százaléka – olvasható a szocialista indítványban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik