Belföld

Kitáncol Lázár a saját javaslata mögül?

A Fidesz frakcióvezetője mégse kötné össze az Alkotmánybíróság (AB) hatáskörét a népszavazási tilalmakkal.

Lázár János ezt az Országgyűlésben jelentette be hétfőn, napirend előtt. Közölte: azt javasolja a parlament Alkotmányügyi Bizottságának, hogy költségvetési, költségvetés-végrehajtási, adó-, járulék- és illetékügyekben bizonyos esetekben legyen az Alkotmánybíróságnak felülvizsgálati jogköre. Ilyenek például azok az alapjogok, mint az élethez, emberi méltósághoz, személyes adatok védelméhez való jog – tájékoztatott az MTI.

Lázár úgy látja, hogy az általa benyújtott 98%-os különadó, az alkotmány, valamint az alkotmánybíróság hatáskörének módosításáról szóló javaslata körül nagy vita alakult ki, ezért úgy gondolja, megfontolva a képviselők észrevételeit, korrigálja az előterjesztést, és ehhez a képviselők együttműködését, segítségét kéri, mondván, „A bölcsek köve nincs a birtokunkban” – mondta a Fidesz frakcióvezetője.

A választói akarat érvényesítése erősíti a demokráciát, a választási ígéret betartása ezért továbbra is nagyon fontos szempont. A többségi demokrácia rendszerét meg kell erősíteni azért, hogy a választói felelősség erősödni tudjon. Lázár úgy gondolja, módosítja előterjesztését a könnyebb elfogadás érdekében – tudósított a Policity.

Navracsics Tibor, közigazgatási és igazságügyi miniszter az MSZP-t tartja a legviccesebbnek, mondván: ők okozták a demokrácia teljes mélyrepülését. A párt demokráciaféltése mögött egy dolog állt: az erkölcstelen végkielégítéseket ki kellett fizetni. Szerinte Lázár János megoldásával eleget tett a jogállami kötelezettségeknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik