Belföld

Jövőre több gyerek születhet a jómódú családokban

A szakemberek valamivel több gyermek születését várják a következő két évben, mint idén.

Leginkább a jól kereső, kétgyerekes párokat ösztönözheti a gyerekek után járó adókedvezmény a harmadik utód vállalására, a szegények gyermekvállalása csökkenhet, az alsó középosztály termékenysége sem fog nőni – írja a Népszabadság.

Kapitány Balázs demográfus szerint a jól kereső, kétgyerekes párok egy része szeretne még egy gyereket, de tartanak életszínvonaluk csökkenésétől. Nekik segíthetnek az adókedvezmények. Ha a családi pótlék inflációkövető emelése nem történik meg, az a szegényebbek gyerekvállalására negatívan hat, és valószínű, hogy az alsó középosztály gyerekvállalása sem fog emelkedni – tette hozzá. A szakember összességében azonban úgy véli, ha a legszegényebbek gyermekvállalási kedvét nem fogják nagyon vissza, akkor 2012-re nőhet a születések száma.

Tóth Olga szociológus úgy véli, a kormányzati intézkedések hatására 2-3 évig nőhet a születések száma, de ha nem követik további lépések, akkor visszaáll a jelenlegi szintre. Az új szabályok nem segítenek a pályakezdő, alacsony jövedelmű párokon, nem ösztönzik őket, hogy még a húszas éveikben merjék vállalni első gyereküket. A családi pótlék változatlanul hagyása értékválasztást jelez a kormány részéről: azt, hogy csak a magas jövedelműeket szeretnék több gyerek vállalására ösztönözni – tette hozzá a szakember.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik