Belföld

HM-vásáron kalasnyikovok, géppuskák, bombák

Egy kisebb hadsereget fel lehetne szerelni a feleslegessé vált technikával.

Kézifegyvereket, egykor harckocsikban használt géppuskákat, nagy hatótávolságú légvédelmi rakétákat és bombákat is kínál eladásra a honvédség – írja a Népszabadság. Mára elavulttá váltak a zömében az egykori Szovjetunióban kifejlesztett eszközök.

A HM Fejlesztési és Logisztikai Ügynökség nyilvános pályázata szerint a feleslegessé vált eszközöket csak fegyverkereskedelemhez, katonai eszközök, robbanóanyagok megsemmisítéséhez szükséges engedéllyel rendelkező vállalkozások vásárolhatják meg.

Ahhoz, hogy egykori szovjet eszközöket valamely harmadik országnak eladjanak, kell az oroszok engedélye, és a vonatkozó uniós szabályokat is be kell tartani. Így nagyjából kizárható, hogy a harmadik világ valamelyik harcban álló országába kerüljenek ezek a haditechnikai termékek.

A felesleges eszközök eladására még 2004-ben miniszteri biztost jelöltek ki, és úgy tervezték, hogy a honvédség – elsősorban az őrzési költségek csökkentése érdekében – néhány év alatt megszabadul a felesleges készleteitől. Ez azonban máig nem történt meg – írja a Népszabadság.

A lap emlékeztet arra, hogy az értékesítési folyamattal kapcsolatban az Állami Számvevőszék az elmúlt években több kifogást is emelt, egyebek között kifogásolták, az eladásra kínált eszközök értékét alulbecsülték, és ezért a lehetségesnél kisebb bevétel folyt be.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik