Belföld

Demonstrálni fog a Jobbik

A Jobbik november 16-án Károlyi Mihály szobránál emlékezik meg Horthy Miklós bevonulására, egyúttal demonstrációt is tart a rendészeti törvény tervezett módosítása ellen - jelentette be hétfői, parlamenti sajtótájékoztatóján Volner János.

A politikus azt mondta, hogy a Ház előtt fekvő törvénycsomag lehetővé tenné, hogy “külső intervenciós egységek címszóval” a kormány külföldi rendőröket hívhasson be Magyarországra és azokat akár tömegoszlatásra is bevethesse.

Hozzátette, eddig is volt példa arra, hogy külföldi rendőrök Magyarországon dolgozzanak, például nyáron a Balaton mellett osztrák és német rendőrök együtt végezték feladatukat, és határokon átnyúló nyomozásokon alkalmával is végeztek közösen felderítést.

Szerinte a törvényjavaslat viszont arról szól, hogy gyakorlatilag “bármilyen célból” be lehetne hívni külföldi rendőröket.
Kitért arra is: a törvényjavaslat azt is lehetővé teszi, hogy már “egy kellően nem definiált gyanú alapján is” meg lehessen figyelni titkosszolgálati eszközökkel magyar állampolgárokat. Leszögezte, hogy ezzel egyetlen ellenzéki és demokrata sem érthet egyet. Úgy értékelte, a különadó ügyében az általa és Lenhardt Balázs által beterjesztett elképzelések “tartalmi, formai elemeit gyakorlatilag lenyúlja a kormány” és azokat saját javaslatként interpretálják.

Közölte, ettől függetlenül támogatni fogják a változtatásokat, de az eljárást “nem tartják illendő gyakorlatnak”. Hozzátette: azt is szeretnék, hogy a fideszes képviselők és politikusok és azok a Fidesz bizalmából korábban közfunkciót nyert tisztviselők, illetve állami vállalati vezetők, akik “nyolc éve kapták meg a maguk nagyon súlyos végkielégítéseit (…) önként és dalolva járjanak elöl a jó példával” és mutassák meg, “hogyan kell visszafizetni az etikátlanul kifizetett végkielégítéseket”.

A sajtótájékoztatón részt vett Gyüre Csaba is, aki a fideszes Lázár Jánosnak az Alkotmánybíróság hatáskörére vonatkozó javaslata kapcsán azt mondta, úgy látják, hogy ebben az ügyben “hatalmas a határozatlanság (…) a kormányoldalon”.
Ezt azzal indokolta, hogy a múlt hét csütörtökre hívták össze az alkotmányügyi bizottságot, de hiába adtak meg aznap három időpontot is, egyikre sem érkezett be kormánypárti módosító a törvényjavaslathoz. Hozzátette, hogy a bizottság hétfőn is elkezdte ülését, de délután egy óráig oda sem érkezett ilyen javaslat.

Szavai szerint ebből az következik, hogy a “kormányoldal részben megbánta ezt a fajta súlyos lépését, amely a jogállamiságot sérti, de nehéz már ebből megfelelő módon kitáncolni”, viszont nem egyeztek meg abban, hogy milyen módosításokat nyújtsanak be.
e

Ajánlott videó

Olvasói sztorik