Belföld

Botrány a T. Házban: Pörzse szarházinak nevezte a szocialistákat

Az eset miatt estére összehívták az Országgyűlés házbizottságát.

Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője a parlamentben az Európai Unió és Izrael közötti társulás létrehozásáról szóló megállapodás általános vitájában hívta fel a figyelmet arra, hogy a jobbikos Pörzse Sándor – Bárándy Gergely MSZP-s politikus felszólalása alatt – bekiabálásában “szarháziaknak” nevezte a szocialista képviselőcsoportot.

Pörzse ezt követően úgy fogalmazott, hogy elragadtatta magát és elnézést kért az Országgyűléstől, illetve azoktól, akik – mint mondta – nem értenek egyet kijelentésével.

Bárándy a bekiabálás alatt Vona Gábor felszólalására reagált. A Jobbik frakcióvezetője arról beszélt, hogy a “holokauszt-ipar” igazságtalanul vádolja pártját antiszemitizmussal. A Jobbik elnöke szerint a kormánytöbbség valamit el akar titkolni az EU és az Izrael közötti megállapodásból. Vona ennek kiderítése érdekében egy magyar-izraeli kapcsolatokat vizsgáló parlamenti bizottság létrehozását javasolta.

A szocialista képviselő válaszában kiemelte, hogy már a “holokauszt relativizálása” is bűncselekménynek minősül. Bárándy szerint az ülésen elnöklő Lezsák Sándor akkor járna el helyesen, ha megvizsgálná a Vona Gábor elleni büntetőfeljelentés szükségességét.

A társulási megállapodás kihirdetéséről szóló törvényjavaslatra végül csak a jobbikos képviselők szavaztak nemmel – derült ki a Policity helyszíni tudósításából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik