Belföld

Somlóvásárhelyen leállt a kármentesítés

Leállt a kárfelszámolási és védekezési munka a vörösiszap sújtotta Somlóvásárhelyen, mert elfogyott a kormány által adott ötmillió forintos előleg és az önkormányzat tartalékalapja.

Az október 4-én bekövetkezet katasztrófa során a településre zúdult vörösiszap 16 házat és udvart öntött el az Aradi utcában, és a műszaki szakemberek megállapítása szerint két ház oly mértékben megsérült, hogy le kell bontani, további 12 sérült ház felújítás után lakható marad – mondta Marton László polgármester, hozzátéve, a bontási határozatot még nem kapták meg.

A Magyar Kármentő Alapból október végén a kormány a vörösiszap-katasztrófa által érintett településeknek soron kívül 175 millió forintot utaltak át előlegként a védekezési költségek finanszírozására. Devecser 150 millió, Kolontár 20 millió, Somlóvásárhely 5 millió forint előleget kapott.

A települések vezetői már a pénz átutalásakor jelezték, ez az összeg csak a munka egy részét fedezi, mert jelentős kiadással jár majd a külterületek és önkormányzati tulajdonú utak, épületek kármentesítése, újjáépítése.

Marton László közlése szerint az összes pénzük elfogyott, így kénytelenek voltak leállni a munkákkal, bár megjegyezte, több kiskertbe és a szántókra még mindig nem lehet bejutni munkagépekkel, mert a talaj felázott, és néhol méteres magasságban áll még a vörösiszap.

A polgármester azt mondta, új vis major alapot nyitott, és újabb költségelőleget vár a kormánytól, és abban bízik, már a jövő hét elején számlájukra érkezhet az összeg.

Az MTI tudósítója a településen járva vasárnap azt tapasztalta, hogy a házak udvarait és az utakat kitakarították és gipsszel vastagon beszórták. A falu határában, a Torna-patak hídja előtt több tonna gipszet halmoztak fel a további kárfelszámoláshoz, illetve, hogy szükség esetén a patak vízébe keverjék, ha újra emelkedne a víz lúgosságát mutató pH érték, és ezzel csökkentsék a Marcalon át a Duna szennyezettségét.

A faluban az árkokat kiszélesítették, a Torna-patak melletti hídnál a vörösiszaptól szennyezett, megsérült fákat kivágták.

A Devecser és Somlóvásárhely között, az út két oldalán vastagon áll a vörösiszap, nagyobb részén a teteje kiszáradt és berepedezett, a szél pedig tovahordja a piros színű port, befestve a bitument, a fák leveleit.

A katasztrófa bekövetkezte utáni napokban a település polgármestere arról panaszkodott, hogy a falut magára hagyták a katasztrófavédők, önerőből kezdtek hozzá a kárfelszámoláshoz, még védőeszközöket is csak négy nap elteltével kaptak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik