Belföld

Vörösiszap: folyamatos az utószennyezés

Az új védőgát egy újabb gátszakadásnál egymillió köbméternyi anyagot képes megfogni.

Az ajkai timföldgyár megsérült X-es zagytározójából folyamatos a szennyeződés utánpótlása, mivel a teljes zárást és fedést az elmúlt öt hónapban nem tudták megvalósítani. A helyzetet így most azzal kezelik, hogy lecsapoló árkokat építenek a Torna-patak és a Marcal további védelme érdekében. Vízügyi szakemberek az október 4-én megsérült vörösiszap-tározó közelében elmondták, hogy a Torna-patak vizének lúgosságát sikerült megszüntetni, de a levegőanyag-szennyeződést nem tudták lezárni, így a száradó felületről egy kis széllel még mindig érkezik vörösiszap a vízbe.

Már elkészültek az új, mintegy másfél kilométer hosszú és 25 méret széles 2-es védőgát tervei, és az így védetté váló területrészen egy esetleges újabb gátszakadásnál akár már egymillió köbméternyi anyagot is képesek lennének megfogni.

Az új védmű jóvoltából már nem szennyeződhet tovább a felújított vasúti pálya, amelyen pénteken újraindult a forgalom, s a Torna-patak sem.

A vízügyi szakemberek elmondása szerint a Torna-patak 25 kilométeres szakaszán 55 hektárnyi terület szennyeződött, amelyen a kármentesítést csak később tudják majd megkezdeni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik