Belföld

Átalakítják a kárfelszámolást Devecseren

Hétfőtől új rendszerben, más szakemberekkel, új feladatokat kell ellátnia a katasztrófavédőknek a vörösiszappal elöntött ajkai térségben.

Benkovics Zoltán dandártábornok, a feladatokat irányító parancsnok elmondta: szombaton és vasárnap az új felépítés szerinti működő Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ munkafeltételeit teremtik meg, hogy hétfő reggel már zökkenőmentesen, teljes erővel beindulhasson a következő, sokkal nagyobb kihívást jelentő munkafolyamat.

A kárfelszámolást irányító operatív törzs az október 4-én bekövetkezett, 10 halálos áldozatot követelt katasztrófát követően Kolontáron működött, majd az ott elvégzett kármentesítési munka után áttelepült Devecserbe, hogy helyben irányítsa a 21 elöntött utca, és a vörösiszaptól megsérült csaknem 300 lakóház kármentesítését.

A Veszprém megyei kisváros közvetlen lakókörnyezetét már kitakarították, néhány teherautónyi szennyezőanyagot kell még egy, kizárólag erre a feladatra megbízott cégnek elszállítania a devecseri Kastélykertből és a Dankó-telep közelében lévő földterületről a hétvégén.

Benkovics Zoltán elmondta: a megyei védelmi bizottság előző napi döntésével ellentétben közlekedésbiztonsági okokból mégsem oldották fel Devecser és Kolontár rendőrségi zárását, így a településekre továbbra is csak rendőri ellenőrzés után lehet bejutni. Az átmenő forgalmat továbbra sem engedik be, a közúton csak a helyi lakosok közlekedhetnek, a média munkatársai külön engedéllyel dolgozhatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik