Belföld

Népszavazással a választások női kvótájáért

Administrator
Administrator

2010. 11. 05. 07:56

A nők méltó közéleti szerepvállalását szorgalmazná a kezdeményezés. November 14-én kezdi az aláírásgyűjtést a Nők a Pályán Egyesület.

November 14-én női kvótáról szóló népszavazási kezdeményezéshez kezd aláírásgyűjtést a Nők a Pályán Egyesület – írja a Népszabadság a pénteki számában.

A népszavazási kezdeményezés szövege: “A nők méltó közéleti szerepvállalásának elérése érdekében az európai parlamenti, az országgyűlési és a helyi önkormányzati választásokról szóló törvények egészüljenek ki olyan rendelkezésekkel, amelyek előírják, hogy csak olyan listát lehet bejelenteni, amelyen egymás után váltakozva hol az egyik, hol a másik nemhez tartozó személyek szerepelnek”.

A lap azt írja, hogy 27 ismert és sikeres nő, többek között Heller Ágnes filozófus, Petschnig Mária Zita közgazdász, Virág Judit művészettörténész, Hernádi Judit színművész és Pataki Ágnes producer már a kezdeményezés mellé állt.

A Népszabadság emlékeztet arra, hogy a női kvóta egyszer már elbukott: az SZDSZ 2007-ben nyújtotta be a parlamentnek az erről szóló javaslatot, ami szerint 50 százalékos arányt kellett volna biztosítani a nőknek.

A szervezők a lapban hangsúlyozzák: “a kezdeményezés nem a férfiak ellen irányul, csak azt szeretnék elérni, hogy a társadalom felét kitevő nők és az általuk erőteljesebben képviselt témák, az egészségügy, az oktatás, az ifjúságpolitika, az emberi jogok arányuknak megfelelő képviseletet kapjanak”. A szervezők azt is elmondták, hogy a támogatók között ismert férfiak is vannak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.