Belföld

Magánnyugdíjak: Alkotmánybírósághoz fordult az LMP

A párt szerint a kifizetések felfüggesztése visszaható hatállyal hozza kedvezőtlenebb helyzetbe magánnyugdíj-pénztári tagokat.

Alkotmánybírósághoz fordult a magánnyugdíj-pénztári befizetések felfüggesztése miatt Schiffer András, a Lehet Más a Politika (LMP) frakcióvezetője és Scheiring Gábor, a párt országgyűlési képviselője, akik a törvény megsemmisítését kérték – tájékoztatta a párt közleményében pénteken az MTI-t.

A magánnyugdíjpénztári befizetések tizennégy hónapra történő felfüggesztése, a tagdíjak számottevő időtartamra szóló ellentételezés nélküli elvonását jelenti – írták. Az LMP-s képviselők szerint egyértelmű, hogy az állam az érintett időszakra vonatkozó járulékokat ellentételezés nélkül sajátította ki, mivel a törvény nem rendelkezett arról, hogyan kompenzálják azok veszteségét, akik fenn kívánják tartani magánnyugdíj-pénztári tagságukat.

Indoklásukban kitérnek arra is, hogy mivel a nevezett törvény kihirdetése után azonnal hatályba lépett, hiányzik a szükséges felkészülési idő is. A megállapított rendelkezések pedig kivétel nélkül a november 1-jével kezdődő időszakban esedékes járulékmértékek megváltoztatásáról szólnak – tették hozzá.

“A törvény tehát már megkezdődött jogosultsági időszakra nézve, visszaható hatállyal hozza kedvezőtlenebb helyzetbe magánnyugdíj-pénztári tagokat” – szögezték le a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik