Belföld

Mikola radikálisabb állami szerepvállalást várt

A politikus szerint a tervekből és a költségvetési javaslatból is látszik, hogy 2011. a túlélés éve lesz az egészségügyben.

Radikálisabb állami szerepvállalást képzelt el az egészségügy átrendezésénél Mikola István, mint amilyet Szócska Miklós, az egészségügyért felelős államtitkár csütörtökön felvázolt. Az Országgyűlés Egészségügyi bizottságának fideszes elnöke erről azon az egészségügyi konferencián beszélt, ahol bemutatták az egészségügyi kormányzat programját, vitairatát az ágazat átszervezéséről. Mikola szerint a prognózisok alapján elképzelhető, hogy igazi jelentős változásra csak 2014-ben lehet számítani.

A politikus elmondta: az egészségügyi alapba egyre kevesebb pénz folyik be a járulékokból. A kasszában nemcsak a válság miatt kiesett járulékok miatt van kevesebb, hanem a munkaadói járulékok csökkentése, az idősödő népesség és a nagyvállalatok tartozása miatt is. Ez utóbbinál megjegyezte, hogy a nagy cégek, a többi között a nagy állami vállalatok jelenleg több mint 59 milliárd forinttal tartoznak az egészségügyi alapnak, azaz ennyi járulékot nem fizettek be munkavállalóik után. Mivel a hiányzó pénzt az állam pótolja ki, azért is jogos a nagyobb állami szerepvállalás a rendszerben – tette hozzá.

Az anyagi lehetőségekben szűk a mozgástér – mondta a konferencián felszólaló Horváth Endre, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára. Felhívta azonban a figyelmet arra, hogy a januárban induló Új Széchenyi Terv lehetőséget ad ezer milliárd forint, főleg uniós forrás szétosztására, ezen belül egészségügyi beruházásokra is. A “Gyógyító Magyarország” elnevezésű pont keretében pályázni lehet az egészségipar meghatározott területeire. Példaként említette egyebek mellett a gyógyszeripart és a gyógyfürdőkhöz kapcsolódó tevékenységeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik