Belföld

Visszaélések a dunántúli vízműnél

Még a vörösiszap-katasztrófában érintett MAL Zrt. neve is szóba került az ügyben.

A gyanú szerint az előző vezetés több mint 300 millió forinttal rövidítette meg a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. költségvetését azzal, hogy kedvezményes áron szolgáltatta a vizet a vörösiszap-katasztrófában érintett MAL Zrt. számára. Emellett – az átvilágítás szerint – a leváltott vezérigazgató ténykedésének négy éve alatt, nem csak a távozó menedzsment számára utalt ki magas végkielégítéseket, munkáltatói kifizetéseket, hanem más előnytelen és szükségtelen szerződésekkel is megrövidítette a céget.

Az eddigi vizsgálat több mint 700 millió forintnyi gyanús pénzmozgást tárt fel – mondta sajtótájékoztatón Szabó Iván, a DRV jogi képviselője. Hozzátette: bevett gyakorlat volt az is, hogy a díjtartozásokat a kivételezetteknek elengedték, a kisfogyasztókon azonban az utolsó fillérig bevasalták. Ebből a pénzből csaknem 624 ezer ember egyhavi ivóvízfogyasztását lehetett volna biztosítani – derül ki az előzetes vizsgálatból. Az átvilágítást a nyár elején kirobbant végkielégítési botrány után az új vezetés rendelte el.

Winkler Tamás új vezérigazgató közölte: a visszaélések évekig súlyos kihatással lesznek a DRV Zrt. pénzügyi helyzetére, emiatt drasztikus intézkedéseket vezetnek be. Ennek első lépéseként csökkentették a korábban ötfős igazgatóság számát, ahol szükséges volt, személycserét hajtottak végre, és befagyasztották a közbeszerzéseket az előző rendszer haszonélvezőivel szemben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik