Belföld

Policy Agenda a költségvetés veszteseiről

Csökkenhet a segély, a szociális juttatás, szűkülhet a közgyógyellátottak köre.

A jövő évi költségvetés buktatója a magán-nyugdíjpénztári tagokért folytatott harc. Ha nem tudja a kormány elérni, hogy a tagok legalább 20-25 százaléka átlépjen az állami rendszerbe, akkor nem lesz meg a költségvetés egyensúlyához szükséges többletbevétel – írta a Policy Agenda.

Az elemző cég társadalompolitikai szempontból kereste a költségvetés feszültséggócait. Úgy vélte: konfliktussal járhat, hogy az idei 113 milliárdhoz képest jövőre 89 milliárd forint jut segélyre. Így vagy a programban részt vevők számát vagy a juttatás összegét csökkentik.

Kevesebb jut az önkormányzatoknak biztosított szociális juttatásra is. Az eddigi 69 milliárd helyett 60 milliárd forintot költhetnek rendkívüli segélyre, közcélú munka szervezésére, ápolási díjra. A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásából 5 milliárdot vettek el.

A jövő évi költségvetésben nincs nyoma a kórházak konszolidációjának, de még komolyabb feszültségpont lehet a szociális alapon járó egészségügyi ellátás. Ebben az úgynevezett közgyógyellátási rendszerben az érintettek ingyen kapják például a gyógyszert.

Az eddigi keretek is feszítettek voltak – írja a Policy Agenda – , de ezen tovább “csavar” a kabinet a körülbelül 8 százalékos csökkentéssel. Ez jelentheti a közgyógy-ellátotti kör szűkítését, illetve az így igénybe vehető ellátások szűkítését.

A Policy Agenda szerint Magyarország fenntartható költségvetése csak akkor biztosított, ha jelentős lesz a gazdasági növekedés. Ha nem akkora, mint amellyel a kabinet jelenleg kalkulál, akkor a kormány alapvető reformokra kényszerül az önkormányzatoknál, az egészségügyben vagy az oktatásban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik