Belföld

Parlamenti bizottság vizsgálja a vörösiszap-katasztrófát

A bizottság egy éven át folytatná a vizsgálatot.

A Fidesz támogatja a Jobbik által a vörösiszapügyben kezdeményezett parlamenti vizsgálóbizottság felállítását. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő szerdán elmondta: a testület fő célja az iszapömlés okainak és felelőseinek felkutatása.

Hozzátette: a paritásos bizottság egy éven át folytatná a vizsgálatot, amely kiterjedne a hatósági ellenőrzések körülményeire, a személyes felelősség, valamint a Magyar Alumíniumtermelő és Kereskedelmi Zrt. felelősségének megállapítására is.

Kovács Zoltán kérdésre válaszolva elmondta, hogy a bizottság leendő tisztségviselőiről csak akkor tárgyalnak majd, ha az Országgyűlés elfogadja a testület létrehozásáról szóló határozati javaslatot, amelyet a Fidesz mellett a kormány is támogat.

A Kolontár melletti vörösiszap-tározó átszakadása miatt bekövetkezett katasztrófáért viselt felelősség feltárásával és a hasonló katasztrófák jövőbeni megakadályozásához szükséges feladatok meghatározásával foglalkozó testület létrehozásáról szóló határozati javaslatot a jobbikos Kepli Lajos nyújtotta be. Az indítvány általános vitáját szerdán folytatta le a parlament.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik