Belföld

Különadó: nem pénz-, hanem presztízskérdés

Administrator
Administrator

2010. 11. 03. 14:02

Az államtitkár szerint az Alkotmánybíróság veszélyezteti a kormány mozgásterét gazdasági kérdésekben.

Az energiastratégiáért felelős államtitkár szerint fel lehetett volna függeszteni az Alkotmánybíróság gazdasági alkotmányossággal kapcsolatos jogkörét a rendkívüli gazdasági helyzetre hivatkozva.

Bencsik János a Magyar Tudomány Ünnepe 2010 rendezvénysorozat tatabányai konferenciáján szerdán kijelentette: veszélyezteti az Alkotmánybíróság a kormány mozgásterét, ha alkotmányellenesnek ítéli a szükséghelyzetben hozott gazdasági intézkedéseket.

Úgy vélekedett, hogy ilyen esetben újra kellene kezdeni a “csatát” az IMF-fel és a szabad pénzpiacokkal, nehogy Magyarország visszakerüljön abba a megszorított helyzetbe, amelyben most Románia van.

A Nemzetgazdasági Minisztérium energiastratégiáért és otthonteremtésért felelős államtitkára presztízskérdésnek nevezte a különadó elfogadását.

“Valljuk be, nem alapvetően arról van itt szó a különadó esetében, hogy arra az egymilliárd forintra szüksége lenne a költségvetésnek. Presztízskérdést kell a kormánynak és a parlamenti többségnek e tekintetben csinálnia” – fogalmazott Bencsik János.

Az államtitkár közölte, hogy az egykulcsos adóval és a gyermekbarát támogatásokkal a gyermeket nevelő munkavállalókat kell megerősíteni, mert ezekben a családokban nőhet fel az a generáció, amelyre 15-20 év múlva jelentős szükség lesz a társadalom “eltartó képességét” tekintve.

“Ha nem tudjuk biztosítani legalább jelenlegi szinten az ország lakosságszámát, vákum keletkezik a Kárpát-medence közepén, ami beszippantja a környezetéből mindazokat, akik éppen keresik a helyüket világban, mert a saját létfeltételeik még rosszabbá váltak” – fogalmazott.

Bencsik János arról is beszélt, hogy új alkukra van szükség a normális létfeltételek érdekében.

“A gazdaság extraprofit formájában jelentősen túlterjeszkedett határain, kivette a természetből és a társadalmi környezetből az erőforrásokat. (…) Új alkut kell kötni. A transznacionális tőkével is új alkut kell kötni. (…) Az erőforrásokat át kell csoportosítani, és arányos teherviselést kell biztosítani, mert oly mértékben lerongyolódik a társadalmi infrastruktúra és a természeti környezet, hogy veszélyezteti mindannyiunk normális létfeltételeit” – mondta az államtitkár.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Closeup portrait of a beautiful redhead woman using smartphone
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.