Belföld

Átalakul a közfoglalkoztatás, mélyül a szegénység

Az aktív korú munkanélküliek rendelkezésre állási helyett bérpótló támogatást kapnak.

Jelentős változás elé néz az aktív korú munkanélküliek ellátása, a közfoglalkoztatás rendszere, a segélyezés. A kormány nem folytatja az Út a munkához programot: a jövőben az állástalanok ellátásának feltétele lesz a rendezett lakókörnyezet és legalább 30 nap munkaviszony – írja a Népszabadság.

A lap szerint az új közfoglalkoztatás programban az állami szervezésű munkaprogramok válnak hangsúlyossá, főleg a vízügyben, az árvízvédelemben, az erdőgazdálkodásban, illetve a hosszú távú nagy építkezéseknél. Jelentős állami forrásokra számíthatnak a cégek, ha tömegével alkalmaznak közmunkásokat.

A tervek szerint bérpótló juttatás csak annak jár, aki 30 nap munkaviszonyt fel tud mutatni és aki a neki felkínált munkát, legyen az bármilyen is, elvállalja. A rászorultságot a önkormányzat állapítja majd meg.

Ferge Zsuzsa szociológus szerint az alapján, hogy a harminc nap munkaviszonyt az ellátás feltételéül szabta a kormány, valószínűsíthető, hogy szűkülni fog az ellátottak köre, és ez tovább mélyíti a szegénységet. Szerinte az új programról az olvasható ki, hogy „talán az értelmes, hosszú távra munkát adó közmunkák irányába mozdul el” a közfoglalkoztatás.

A munkákhoz szükséges anyag- és eszközigényt jobban ki tudják elégíteni a vállalkozások, ezért azok bevonását támogathatónak tartja Ferge Zsuzsa. Amiatt viszont aggódik, hogy tovább fog növekedni a gyerekszegénység. Szerinte sürgősen emelni kellene a 2008 óta változatlan összegben folyósított ellátásokat, így többek között a családi pótlékot, a nyugdíjminimumot, az ehhez kapcsolódó segélyeket.

A téma kapcsán a Népszava arról ír, hogy noha ellenzékben még elvetette a rászorultság elvét, most éppen ennek bevezetésére készül a Fidesz a családi pótlékkal kapcsolatban. A lap szerint minden visszatér a múltból.

A kormány már nyáron hozzányúlt a családi pótlékhoz, júniusi döntésével megvonta a családi pótlék pénzben történő kifizetését azoktól a szülőktől, akiknek gyereke nem jár iskolába. A költségvetési javaslatból pedig az derül ki, hogy csökken a családi pótlékokra és gyermekeknek járó juttatásokra szánt összeg.

A Népszava szerint ebből arra lehet következtetni, hogy nem emelkedik januártól a családi pótlék. A hátrányos helyzetűeket célzó óvodáztatási támogatást eltörlik, a családi napközik normatíváját befagyasztják, a bölcsődékét pedig csökkentik.

Annak ellenére, hogy a Gyerekszegénység elleni Program Iroda nevében Ferge Zsuzsa nyílt levélben hívta fel a döntéshozók figyelmét: a családi pótlék a 2008-as szinten ragadt, ami gyerekenként havi 1500-2000 forint veszteséget jelent a családoknak.

Ajánlott linkek:

A hosszú távú közmunkákra építenek (Népszabadság)
Káros a családi pótlék megnyirbálása (Népszava)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik