Belföld

A szocialisták a felsőoktatásról

MSZP: az oktatási törvény tervezete minőség-, hallgató- és autonómiaellenes.

Az MSZP szerint a felsőoktatási törvény koncepciója minőség-, hallgató- és autonómiaellenes és nem szolgálja a felsőoktatás ügyét – jelentette ki szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján Hiller István. A szocialista képviselő azt mondta, hogy a tervezet legfőbb célja a hallgatói létszám csökkentése. Szavai szerint ezt két eszközzel akarják elérni, azzal, hogy csökkentik az államilag támogatott hallgatói helyeket, de egyúttal csökkentik a felvett hallgatók létszámát is.

A politikus felszólította Réthelyi Miklós oktatásért is felelős nemzeti erőforrás minisztert, hogy miután megismerte a koncepciót, vonja azt vissza.

Megemlítette, hogy a költségvetés kevesebb pénzt szán a felsőoktatásra, miközben a finanszírozás belső struktúrája is megváltozik. Mint mondta, a hallgatói normatíva csökken, ami véleménye szerint egyértelműen azt jelenti, pénzügyi eszközzel kényszerítik az intézményeket arra, hogy kevesebb hallgatót vegyenek fel.

Leszögezte, hogy diplomával könnyebb elhelyezkedni, és ha kevesebb diplomás lesz, akkor nőni fog a munkanélküliek száma.

Hozzátette, hogy eközben át akarják alakítani a szakképzési rendszert is, ami azt eredményezi, hogy ide is kevesebben tudnak bejutni.

Arra kérte Réthelyi Miklóst, hívja össze a Felsőoktatási Kerekasztalt.

Hiller István szerint helytelen, hogy megszüntetik a gazdasági tanácsokat is. Úgy fogalmazott, hogy helyettük költségvetési ellenőrök “gyakorlatilag kormánykomisszárok” ellenőriznék az intézmények gazdálkodását.

Az MSZP nevében azt javasolta, hogy a jelenlegi, 370-400 ezer körüli hallgatói létszámot hosszú távon is őrizzék meg.

Hiller István ismertette azt az öt pontot is, amelyek véleményük szerint szükségesek a színvonal emeléséhez.

Ezeket ismertetve azt mondta, regionális felsőoktatási központokat kell kialakítani, illetve a folyamatot tovább kell vinni. Második pontként említette a párhuzamos képzések felszámolását. Kitért az akkreditáció és a minőségbiztosítás megerősítésének szükségességére is. Egyúttal kijelentette, hogy erősíteni kell a felsőoktatás és a gazdaság kapcsolatát. Végül megemlítette az infrastruktúra bővítését és tökéletesítését is.

Kijelentette, hogy az utolsó ponttal a kormánynak a következő négy évben nincsen dolga, mert az elmúlt nyolc évben mindent megtettek, hogy a felsőoktatás infrastruktúrája modern és európai léptékkel mérve is versenyképes legyen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik