Belföld

Van aki forrón szereti a jegyrendszert

A vendéglátósok ellenzik az egységes ételjegyet.

A kereskedők igen, a vendéglősök nem támogatják az étkezési jegyek egységesítését. Jövőre az adótörvények módosítása szerint már nem lesz külön hideg- és melegutalvány, a helyébe lépő egységes juttatás élelmiszervásárlásra és éttermi étkezésre is felhasználható lesz.

A vendéglősök attól félnek, sokan étterem helyett a boltokban költik el a béren felüli juttatást. Komoly károkat okozhat az éttermeknek az egységes étkezési jegy bevezetése – mondta az MR1-Kossuth Rádiónak a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke.

Háber Tamás elnök szerint a dolgozók, ha tehetik, inkább az élelmiszerboltokban vásárolják le utalványaikat. Az Országos Kereskedelmi Szövetség támogatja a javaslatot. Vámos György elnök szerint minden munkavállalónak joga van eldönteni, boltban vásárol ebédet, vagy étteremben eszik.

A béren kívüli juttatások rendszerét a Bajnai-kormány alakította át. Miután a hideg ételutalvány adója havi 18 ezer forintig 25, fölötte 98 százalék lett, szinte teljesen eltűnt a piacról, addig a melegétkezési utalványok forgalma nőtt – derül ki a Századvég Gazdaság Kutatóintézet októberi felméréséből.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik