Belföld

Iszapömlés: mozog a tározó fala

Újabb, néhány centiméteres mozgást észleltek a szakemberek a négy héttel ezelőtt megsérült ajkai vörösiszap-tározó X. számú kazettájának északi falán, de a környező települések nincsenek veszélyben – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

A gátszakaszon a hétfő délelőtti újabb mozgást a szakemberek úgy vették észre, hogy a repedések két oldalán egy-egy összekötő szalagot feszítettek ki, és azok közül kettő elszakadt.

Töttős Györgyi arról számolt be, hogy a tározón lévő repedéseket és süllyedéseket a nap 24 órájában mérik, és hétfőn délelőtt 10 és 11 óra között két centiméteres eltérést észleltek. A kiszakadt tározó falán a megsérült gátszakasz alja ugyanis kifelé, a teteje befelé mozdult el.

Iszapömlés: mozog a tározó fala 1

A X. számú kazetta északi fala 150 méteres szakaszon sérült, a
keresztirányú repedések mellett 52 centiméteres süllyedést is
regisztráltak. A zagytározó tetejéről az is látszik, hogy több repedés is van, közülük kettő nagyjából fél méter széles és 25-30 méter hosszú. A tározó kiszakadt sarkától 20 méterre pedig egy nagyobb sérülés van, ami már 59 centiméter széles.

Legutóbb két hete, október 14-én mértek nagyobb elmozdulást a sérült tározó északi falán, akkor másfél centiméterrel nőtt a repedés egy éjszaka alatt.

Iszapömlés: mozog a tározó fala 1

A katasztrófavédelmi szakemberek azt is közölték, hogy ha újtra szakadna a gát, akkor Kolontár és Devecser lakossága biztonságban lenne, mert a megsérült tározó körül a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. hármas körgátat, illetve a vízügyi szakemberek egy 620 méter hosszú és 25 méter széles gátat is építettek. Ezek kettészelik Kolontárt. Véleményük szerint a sűrűbb állagú iszap a tározótól 500-1000 méternél távolabbra nem kerülne ki, és ráadásul a szomszédos IX-es kazetta falai erősek.

Iszapömlés: mozog a tározó fala 1

Az október 4-i katasztrófa során a vörösiszap-tároló kazettából egymillió köbméternyi erősen lúgos anyag ömlött ki, és elárasztott három települést. Magyarország legnagyobb ipari és ökológiai katasztrófája következtében kilenc ember halt meg. Öt nappal később egy hétre ki kellett üríteni Kolontárt, és kitelepítési készültségbe helyezték Devecser hatezer polgárát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik