Belföld

Vörösiszap-katasztrófa -– Nem fér több iszap a tározóba

Administrator
Administrator

2010. 10. 30. 11:57

Megtelt az eddig használt tározó, így vasárnap reggeltől ideiglenes hulladéklerakóba hordják a szennyezőanyagot.

A vörösiszap okozta károk felszámolásán szombat reggel mintegy ötszáz ember dolgozott kétszáz technikai eszközzel. A munkálatokat irányítók elmondták, hogy már egy héttel ezelőtt arra kérték a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-t: jelöljön ki újabb területet a szennyezőanyagok tárolására, de kiderült, hogy biztonsági szempontból nem lehet újabb tárolót nyitni, ám a megtöltött kazettákba sem rakhatják a törmeléket és a szennyezőanyagot.

A katasztrófavédelem ezért arra kérte a védelmi bizottságot, hozzon határozatot, hogy a csaknem négy hete átszakadt 10-es zagytározó megsérült kazettarésze közelébe hordhassák a munkagépek vasárnap reggeltől a Veszprém megyei kisvárosból elszállított vörösiszapot és földet.

Várhatóan jövő hét közepén megkezdik a Kolontáron és Devecserben lakhatatlanná vált házak bontását is, s azok törmelékeit is erre a területrészre hordanák. A megsérült kazetta közelébe a katasztrófa után a Mal egy kettős körgátat épített, így a most oda szállítandó szennyeződés is “zárt területre” kerül – mondták a szakemberek.

A hulladékot legfeljebb egy évig lehet itt tárolni, ez idő alatt kell gondoskodni végleges elhelyezéséről. A munkások már megkezdték a tározóhoz vezető út kiépítését, s a már megtelt 6-os tározó helyett – ahová mintegy kétmillió köbméternyi szennyezőanyagot szállítottak – vasárnap reggeltől már oda hordhatják a devecseri utcákon összegyűjtött vörösiszapot.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fotó: Bielik István/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.