Belföld

Rogán: nem lesznek megszorítások

A Fidesz-frakció gazdasági kabinetjének vezetője szerint a 2011-es költségvetés egy új gazdaságpolitika folytatásának bizonyítéka.

Rogán Antal szombaton az MTI-nek nyilatkozva azt mondta, a költségvetésben úgy sikerül biztosítani a következő évben a pénzügyi stabilitást, és garantálni a 3 százalék alatti költségvetési hiányt, hogy közben nem kerül sor sem lakossági, sem a vállalkozókat érintő megszorításokra.

Mint hangsúlyozta, a következő években Magyarországon azoknál marad több pénz, akik eddig a legtöbb adót fizették, vagyis a családoknál, a kis- és középvállalkozásoknál, és azok fognak több adót fizetni, akik az elmúlt esztendőkben a legnagyobb profitot realizálták, így például a bankok, az energia- és a távközlési szolgáltatók.

“Mi azt gondoljuk, hogy ez a költségvetés garantálni fogja az állam működőképességét”, tehát a közszolgáltatások működőképességét, az egészségügy, a közoktatás működőképességét, és eközben Magyarországon a következő évben nem nőni, hanem csökkenni fognak az adók – mondta Rogán Antal.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a szombati kormányszóvivői tájékoztatón jelentette be, hogy a jövő évi költségvetés GDP arányos eredményszemléletű hiánya 2,94 százalék lesz.

Közölte, hogy a közszféra jelenlegi 690 ezres létszámát 25-30 ezerrel kívánja csökkenteni a kormány jövőre. Ennek nagyobb része, megközelítőleg 25 ezer fő az évenként szokásos természetes fogyás, a többiek pedig a magánszférába kerülhetnek. Matolcsy György elmondta: a központi költségvetési intézményeknél 5 százalékos, a költségvetési háttérintézményeknél 10 százalékos lesz a létszámleépítés, 5 százalékos dologi költségcsökkentés mellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik