Belföld

Halottak napja – menetrendi változások, módosult temetői nyitvatartás

Administrator
Administrator

2010. 10. 30. 08:44

Mindenszentek és halottak napján megerősített szolgálatot teljesítenek a rendőrök, változik a MÁV és a BKV menetrendje, de a temetők nyitvatartási és temetési rendje is.

Az Országos Rendőr-főkapitányság közlése szerint mindenszentek ünnepén és halottak napján az ország egész területén lényegesen több rendőr lát el szolgálatot az Országos Polgárőr Szövetség tagszervezeteivel együttműködésben. A közös járőrszolgálat főként a temetőkben és azok környékén lesz, de a nagyobb közlekedési csomópontokon és a parkolók környékén is ők segítik a közlekedést.

A rendőrség azt kérte, hogy fokozottan figyeljék a szolgálatot teljesítők jelzéseit, mert több helyütt is megváltozhat a közlekedési rend.

A hatóság azt is kéri, ne hagyjanak táskát, értéket, okmányokat az utastérben és óvakodjanak a zsebtolvajoktól. Mint írták, az alkalmi tolvajok jellemzően őrizetlenül hagyott vagyontárgyakat tulajdonítanak el. Biciklijüket a megemlékezők jó minőségű zárral, sűrű gyalogosfogalmú helyen zárják le, és a könnyen leszerelhető alkatrészeket ne felejtsék rajta. Akik a tömegközlekedést választják, lehetőség szerint vegyék igénybe a pályaudvari érték- és csomagmegőrzőket.

Módosul a MÁV menetrendje, október 31-én, vasárnap az ünnepnapi, november elsején, hétfőn a vasárnapi menetrend lesz érvényben. November 2-án, kedden már a megszokott menetrend szerint közlekednek a szerelvények. Azokon a vonalakon, amelyeken a legtöbben utaznak a MÁV több kocsival közlekedteti a hétvégén a szerelvényeket.

A BKV Budapesten november 1-jéig 7:30 és 18 óra között rendkívüli járatokkal és egyes járatok sűrítésével segíti a temetők látogatóit.

A megszokottnál sűrűbben, 10 percenként közlekedik a 28-as, 37-es és 37A, a 42-es, az 59-es villamos, és rövidebb követési idővel járnak a 8-as, a 30 és 30A, a 36-os, az 53-as, az 58-as, a 68-as, a 92-es, a 93-as, a 95-ös, a 130-as, a 160-260-as, a 169E, a 182-es, a 184-es, a 194-es, a 196 és 196A, a 202-es és a 218-as buszok.

Csak a hétvégén közlekedik rendkívüli járatként október 30-a és november 1-je között a 28B villamos (Keleti pályaudvar – Izraelita temető), továbbá a 30B (Újpest-Központ, Megyer, Szondi utca), a 36A (Gubacsi út-Jahn Ferenc kórház), a 38B (Csepel, Szent Imre tér-Hárosi iskola), az 58A (Savoya park-Budafoki temető), a 68A (Kőbánya-Kispest-Új köztemető)és a 218A (Árpád híd, Szentlélek tér-Óbuda autóbuszgarázs) jelzésű autóbusz.

A budapesti temetőket üzemeltető Budapesti Temetkezési Zrt. közlése szerint november elsején és másodikán a temetések szünetelnek, a temetőkben november 2-ig a sírok gondozásán kívül más munkálatot nem végezhetnek. A temetők november 2-ig 7 órától 20 óráig tartanak nyitva, november 3-tól pedig visszaáll a szokásos nyitvatartási rend.

Módosult a gépkocsiforgalom rendje is a temetőkben. A Fiumei úti sírkert és az Új köztemető kivételével hétfőig a temetőkben tilos a gépkocsiforgalom. Az Új köztemetőben november 1-jén temetőzárásig díjmentes a gépkocsi behajtás. A kiemelt temetők belső forgalmának segítése érdekében az Új köztemetőben november 2-ig, a Fiumei úti sírkertben szombaton, vasárnap és hétfőn mikrobuszok segítik a közlekedést. Ezek igénybevétele ingyenes.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.