Belföld

Vörösiszap: több ezren perelhetnek

Több ezren perelhetnek az iszapömlés miatt. Magyar György lemondatta jogaikról a devecserieket?

Több százan, vagy akár több ezren lehetnek, akik hasonlóképp perelnek az iszapkatasztrófa kapcsán, mint az a devecseri lakos, akinek 10 millió forintot már megítélt végzésében a bíróság – mondta a károsult ügyvédje a köztévé reggeli műsorában. Hidas Gábor szerint 1953 óta rutineljárás, hogyha “különös méltánylás lehetőségei állnak fenn”, akkor a bíróság egy ideiglenes intézkedéssel kötelezheti a károkozót a kár egy részének megtérítésére.

A Fővárosi Bíróság döntése szerint a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. ellen felszámolási eljárás indulhat, ha nem fizet a felperesnek, akinek a házát használhatatlanná tette a zagytározó gátjának átszakadásakor kiömlő iszap.

A devecseri felperes 19,3 millió forintért perel, mert legalább ennyi pénz kell ahhoz, hogy az életét újra tudja indítani. Ha megszületik a bírói ítélet, és jóváhagyja az igényt, akkor kiegészítik a kárösszeget. Ha nem sikerül a bizonyítási eljárás, akkor a pénzt visszafizetik – mondta az ügyvéd. Hidas Gábor kiemelte, a bíróság elismerte, hogy a sürgős szükség fennáll, és gyorsan cselekedett. Precedensértékű döntés született. Hidas Gábor szerint sokan lehetnek, akik hasonlóképp perelnek, hiszen olyanok is vannak, akiket nem közvetlenül érintett az iszapkatasztrófa. Az ügyvéd úgy véli, másfél év múlva várható az ügyükben jogerős ítélet.

Magyar György ellen etikai eljárás indulhat

„Jelen szerződés bármely jogcímen (tévedés, megtévesztés, feltűnő értékaránytalanság) történő utólagos megtámadásának jogáról ezennel kifejezetten lemondok” – olvasható azoknak a szerződéseknek a csatolmányában, amelyeket Magyar György ügyvédi irodája kínál fel a vörösiszap-katasztrófa áldozatainak – írja a Magyar Hírlap.

Az újság szerint ez a polgári törvénykönyvvel ellentétes, mert a megtámadási jogról így nem lehet lemondásra kényszeríteni az ügyfeleket. „Semmisnek tekinthető egy megbízási szerződésnek az a része, amelybe valaki semmis kikötést tesz” – erősítette meg a lapnak Réti László, a Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke.

A konkrét esettől elvonatkoztatva Réti elmondta, a kamara hivatalból etikai vagy előzetes vizsgálat indítására jogosult tisztességtelen ügyféltoborzás, tisztességtelen ügyfélszerzés, a fogyasztó megtévesztése vagy ügyvédhez nem méltó magatartás esetén. Réti László szerint a sajtónak különösen nagy a felelőssége a vörösiszap-katasztrófánál, a BÜK elnöke ezért múlt héten fokozott sajtófigyelést rendelt el a kamaránál.

A vörösiszap-katasztrófához kapcsolódó hír, hogy ismét romlott a vörösiszap-katasztrófában legsúlyosabban megsérült, Győrben kezelt férfi állapota.

Kolontárra és Devecserre a halottak napjára és mindenszentekre való tekintettel belépési engedély nélkül is be lehet jutni hétvégén.

Ajánlott linkek:

Magyar György ellen etikai eljárás indulhat (Magyar Hírlap)
Akár több ezren is perelhetnek az iszapömlés miatt (Híradó)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik