Belföld

LMP-javaslat a környezeti károk ellen

Administrator
Administrator

2010. 10. 29. 14:55

A párt a vörösiszap-ömléshez hasonló katasztrófákat szeretné megakadályozni.

Jávor Benedek, az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának elnöke elmondta, hogy javaslataik többek között a környezetvédelmi és építési törvényt is érintenék, és szigorítanák a veszélyes anyagokkal foglalkozó létesítmények ellenőrzését.

A kötelező ellenőrzést ezentúl minden évben végre kellene hajtani. Az LMP egyúttal felszólítja a kormányt, hogy az úgynevezett sajátos építési formák esetében jelöljön ki önálló engedélyező hatóságot. Kötelező jelleggel előírnák, hogy a kormány a lehető legrövidebb határidőn belül alkossa meg azokat a rendeleteket, amelyek minden veszélyes tevékenységet folytató üzemnek előírnák a kötelező felelősségbiztosítás megkötését és a pénzügyi biztosítékok nyújtását.

Jávor Benedek megjegyezte, jelenleg a beruházó rendeli meg a környezeti hatástanulmányokat, és tudomásuk szerint az elmúlt 15 évben nem készült kedvezőtlen tanulmány. A párt benyújtott egy önálló képviselői indítványt is a Btk. módosítására: beemelnék a rendszerbe a hatóságok büntetőjogi felelősségét is.

Közben várhatóan a jövő héten folytatódik a bontásra ítélt házak eldózerolása Kolontáron. Az igazságügyi szakértők még a sérült ingatlanok értékbecslését végzik Devecserben, Kolontáron és Somlóvásárhelyen. Muharay Árpád, helyreállítási és újjáépítési felügyelő elmondta: Devecserben az október 4-ei iszapömlésben 272 ház sérült meg, ebből 225 ingatlant javasoltak bontásra a Belügyminisztérium által megbízott kárfelmérő bizottság statikusokból és építészmérnökökből álló munkatársai.

Kolontáron 53 épületet érintett a vörösiszapömlés, ebből 35 házat kell lebontani, 23 házra már kiadták a bontási határozatot. Somlóvásárhelyen 37 telket öntött el a vörösiszap, de mindössze két házat javasolt bontásra a bizottság.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Újabb furcsaság a TV2-n A Piramisban

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.