Belföld

Felújítják és modernizálják a Nyugati pályaudvart

Iván Imre Krisztián
Iván Imre Krisztián

2010. 10. 28. 16:42

A tervek szerint a vasútállomás épülete új tetőt kap, a várótermeket akadálymentesítik, a hangosbemondót és az információs táblát korszerűsítik.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. közleménye szerint már zajlik az elővárosi vasúthálózat fejlesztését szolgáló projektek előkészítése, melynek részeként a budapesti Nyugati pályaudvart is felújítanák: itt naponta 400 személyszállító vonat és 55 ezer utas fordul meg.

A teljes korszerűsítés egyebek mellett a vasúti pálya, a felsővezetékek, a biztosítóberendezés, valamint a távközlési rendszer felújítását is magában foglalná. A pályaudvaron várhatóan összesen 18 peronos vágányt építenek, melyek között 55 cm magas peronokat alakítanak ki, hogy alkalmazkodjanak a vonatok padlószintjéhez. A peronok új tetőt kapnak, és a csarnokon belüli létesítmények is megújulnak, mint ahogy a hangosbemondó és az információs táblák is. A várótermeket akadálymentesítik.

A megvalósíthatósági tanulmány már elkészült, jelenleg az engedélyezési terveket készítik. A közlés szerint az örökségvédelmi hatásvizsgálat, a környezeti hatástanulmány, illetve hatásvizsgálat elkészítése, a jogerős hatósági és közműengedélyek beszerzése a tervek szerint zajlik. A kiviteli terveknek legkésőbb 2012. június elejére kell elkészülniük.

A beruházás előkészítési munkálatai más projektekkel együtt folynak, ezek előkészítésére a Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) keretén belül összesen mintegy bruttó 4,8 milliárd forint áll rendelkezésre, aminek 15 százaléka hazai forrás, 85 százalékát pedig az európai strukturális alapokból finanszírozzák.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.