Belföld

Felújítják és modernizálják a Nyugati pályaudvart

A tervek szerint a vasútállomás épülete új tetőt kap, a várótermeket akadálymentesítik, a hangosbemondót és az információs táblát korszerűsítik.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. közleménye szerint már zajlik az elővárosi vasúthálózat fejlesztését szolgáló projektek előkészítése, melynek részeként a budapesti Nyugati pályaudvart is felújítanák: itt naponta 400 személyszállító vonat és 55 ezer utas fordul meg.

A teljes korszerűsítés egyebek mellett a vasúti pálya, a felsővezetékek, a biztosítóberendezés, valamint a távközlési rendszer felújítását is magában foglalná. A pályaudvaron várhatóan összesen 18 peronos vágányt építenek, melyek között 55 cm magas peronokat alakítanak ki, hogy alkalmazkodjanak a vonatok padlószintjéhez. A peronok új tetőt kapnak, és a csarnokon belüli létesítmények is megújulnak, mint ahogy a hangosbemondó és az információs táblák is. A várótermeket akadálymentesítik.

A megvalósíthatósági tanulmány már elkészült, jelenleg az engedélyezési terveket készítik. A közlés szerint az örökségvédelmi hatásvizsgálat, a környezeti hatástanulmány, illetve hatásvizsgálat elkészítése, a jogerős hatósági és közműengedélyek beszerzése a tervek szerint zajlik. A kiviteli terveknek legkésőbb 2012. június elejére kell elkészülniük.

A beruházás előkészítési munkálatai más projektekkel együtt folynak, ezek előkészítésére a Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) keretén belül összesen mintegy bruttó 4,8 milliárd forint áll rendelkezésre, aminek 15 százaléka hazai forrás, 85 százalékát pedig az európai strukturális alapokból finanszírozzák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik