Belföld

Borsik János: a kormánynak nincs programja

A szakszervezeti vezető szerint az egykulcsos adózással a munkavállalók 80 százaléka rosszabbul jár.

A kormánynak gyakorlatilag nincs programja, az emberek bizonytalanságérzetét pedig nagyban növeli, hogy végig nem gondolt eseti döntések születnek – mondta Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ) elnöke. Borsik János úgy fogalmazott: a két akcióterv nem akar összeállni egy koherens kormányprogrammá, “az, hogy egy kormánynak ne legyen programja, újszerű a magyar gyakorlatban”.

Az elnök példaként hozta a magánnyugdíjpénztárak ügyét. Felidézte: először bejelentették, hogy átirányítják a járulékokat, majd a nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott “elkezdte mondani, hogy nagyon rosszul működnek ezek a pénztárak”, az elfogadott törvény pedig nem tér ki arra, hogyan írják majd jóvá a tagok felhalmozását.

Az ASZSZ vezetője szerint a 98 százalékos különadó “elérte eltalálta azokat is, akik igazán nem szolgáltak rá, hogy őket sújtsák”.

Azzal kapcsolatban, hogy egy fideszes javaslat szűkítené az Alkotmánybíróság jogkörét, miután a testület alkotmányellenesnek nyilvánította és visszamenőleges hatállyal megsemmisítette a különadót, Borsik János azt mondta: a jogállamiságot a legkisebb mértékben sem szabad kikezdeni.

Az elnök hangsúlyozta: az ASZSZ igazságtalannak és aránytalannak tartja a 16 százalékos egykulcsos adót, mert az alacsony keresetűeket sújtja, a magas jövedelműek pedig még több nettó fizetést realizálhatnak.

Ha ez így marad, a munkavállalók 80 százaléka rosszabbul jár – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik