Belföld

Bezárt egy borsodi iskola: nincs pénz fűtésre

A gázt még májusban kapcsolták ki, eddig lehetett tanítani, most bezártak.

Rendkívüli tanítási szünetet rendeltek el a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Vilmány általános iskolájában, mert nincs pénz fűtésre, és egyelőre azt sem tudják, mikor folytatódhat az oktatás a 210 tanulónak.

Sztankai Szabolcs, az iskola igazgatója elmondta: a szünetet hétfőn rendelték el, a szülőket még a múlt héten értesítették. A gázt még májusban kikapcsolta a szolgáltató a kifizetetlen számlák miatt, az új tanévben eddig úgy tudtak tanítani, hogy a pedagógusok és a gyerekek rétegesen öltözve, olykor dzsekiben, kabátban vettek részt az órákon. A tantermekben jelenleg 10-14 fok van – tette hozzá az igazgató. Mint elmondta, az elmaradt napokat szombati tanítási napok beiktatásával igyekeznek pótolni, de megpróbálnak egy-egy napot lecsípni a téli és a tavaszi szünetből is.

Melegh Károly polgármester hozzáfűzte: több millió forinttal tartoznak a gázszolgáltatónak, és számlájukra a Magyar Államkincstár is inkasszót tett, de még nem tudja pontosan miért, hiszen újonnan megválasztott faluvezetőként csak néhány hete van hivatalban. Nemcsak az iskola működtetésére nincs pénzük, de az önkormányzati járműveket sem tudják üzemanyaggal feltölteni, és nincs papír a polgármesteri hivatal nyomtatóiban. A polgármester elmondta: az iskolát akkor tudják újra működtetni, ha pénzt kapnak a működésképtelenné vált önkormányzatok számára kiírt pályázaton, ugyanis egyetlen bevételi forrásuk az állami normatíva, a helyi adók mértéke elenyésző.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik