Belföld

Az óraátállítással 6 milliárdot spórol az ország

Vasárnap egy órával többet alszunk.

Szombatról vasárnapra virradó éjjel térünk át a téli időszámításra, az órákat éjjel 3 órakor 2 órára kell állítani. Az átállás a MÁV és a BKV menetrendjét is érinti. A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) Zrt. tájékoztatása szerint a nyári időszámításnak köszönhetően évente 6 milliárd forintot spórol az ország. Egy év alatt körülbelül 120 GWh-val kevesebb energia fogy, ez a mennyiség lényegében egy kisebb város éves fogyasztásának felel meg.

Az egész Európában egységesen alkalmazott módszer azon alapul, hogy március 21-e és szeptember 21-e (azaz a tavaszi és őszi napéjegyenlőség) között a nappalok hosszabbak, mint az éjszakák. Ha a lakosság szokásos ébrenléti ideje – a reggel 7 és este 10 óra közötti időszak – egybeesik a természetes nappali világosság idejével, kevesebbet kell a lámpákat használni – írták.

A Mavir évtizedek óta gyűjti és elemzi a fogyasztási adatokat, ezek alapján elmondható, hogy a napéjegyenlőséghez közeli tavaszi óraállításkor látványosan változik az esti órák terhelése. Az átállítás előtti és utáni időszakot összehasonlítva naponta 1,5-3 százalékos – 2000-4000 MWh – fogyasztáscsökkenés látható. Ez a napi mennyiség 1000 háztartásnak akár egész évre elegendő lenne.

Az óraátállítás a közösségi közlekedés több szolgáltatóját is érinti. A MÁV-nál a menetrendet ugyan nem kell módosítani, de négy nemzetközi és egy belföldi vonat a határállomáson, illetve a kiinduló állomáson várja be a téli időszámítás szerinti időt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik