Belföld

A kormányfő döntött Lázár javaslatáról

Az előterjesztés olyan lassan ölő méreg lehet, mint az MSZP-nek az őszödi beszéd volt.

Török Gábor politológus szerint az Alkotmánybíróság hatásköreit korlátozó javaslat után is maradt három nyitott kérdés: változtat-e tervein a Fidesz a jobboldal berkein belül is megjelenő kritikák hatására; lesz-e olyan kormánypárti képviselő, aki nem szavazza meg a módosítást; milyen általános politikai következményei lehetnek az ügynek.

Az elemző szerint a bejelentés óta eltelt időszak egyik feltűnő jelensége, hogy nem szólalt meg Orbán Viktor, aki bizonyára tudni akarja, pontosan mekkora ellenállásra számíthat. Török Gábor úgy véli, a javaslat olyan lassan ölő méreg lehet, mint a szocialistáknak az őszödi beszéd volt.

A Fideszben már zúgolódnak, többen nem támogatják, hogy korlátozzák az Alkotmánybíróság jogkörét – írja az origo, amely szerint erről személyesen Orbán Viktor döntött. Az internetes lap szerint a javaslatot rosszallással fogadta Navracsics Tibor kormányfőhelyettes is.

Az igazságügyi tárca irányítója – egy fideszes képviselő szerint – nem kedveli a támadható alkotmányjogi megoldásokat, a Lázár János által jegyzett javaslatot pedig ilyennek tartják nemcsak független jogi szakértők, hanem a kormánypárt több tagja is.

Ajánlott linkek:

Quo Vadis? (törökgáborelemez)
Zúgolódnak a Fideszen belül is az alkotmánymódosítás miatt (origo)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik