Belföld

A brit tudósok nem értik a magyar kormányt

Nem jönnek vizsgálni az iszapömlést, szerintük jók a magyar szakemberek.

A kormány a Brit Földtudományi Intézettől kért segítséget a kolontári gátszakadás talajtani okainak, következményeinek vizsgálatához. A brit tudósok nem jönnek, szerintük a magyar szakembereket kellene megbízni a munkával – írja a Népszabadság.

Az ügyről az ottani szakszervezet értesítette a magyar Tudományos és Innovációs Dolgozók Szakszervezetét (Tudosz), mert nem értették, miért nem a Magyar Állami Földtani Intézetet (MÁFI) kapta a munkát.

A brit geológusokat azt követően hívták meg, hogy David Cameron miniszterelnök telefonon felajánlotta segítségét. A vidékfejlesztési tárca korábban közölte, földtani ügyekben szükség lenne a külföldi segítségre.

Talajmechanikai és hasonló ügyekben ugyanakkor a MÁFI kompetenciája vitathatatlan, csak éppen igazgatója az intézet jövőjével kapcsolatos bizonytalanság miatt lemondott. A MÁFI korábban a környezetvédelmi tárcához tartozott, ám ez a minisztérium megszűnt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium pedig a korábbi, önálló intézeti formában nem tartott rá igényt. Ennek ellenére több olyan kutató is dolgozik az intézetben, akik részletesen ismerik a kérdéses területet, közülük néhányan jelenleg is a helyszínen vannak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik