Belföld

Az ellenzék Schmitt Páltól várja az alkotmány védelmét

A két ellenzéki párt szerint a Fidesz az alkotmányosság felfüggesztésére készül.

A két ellenzéki párt közösen fordul Schmitt Pál köztársasági elnökhöz, hogy “vesse latba tekintélyét és emelje fel szavát” az Alkotmánybíróság hatáskörét érintő fideszes javaslat ügyében. Ezt mondta az LMP frakcióvezetője Mesterházy Attila szocialista frakcióvezetővel közös sajtótájékoztatóján.

A két frakcióvezető közösen írt nyílt levelet az államfőnek. Schiffer András úgy fogalmazott, azért fordulnak a köztársasági elnökhöz, mert Lázár János bejelentette, “hogy gyakorlatilag az alkotmányosság felfüggesztésére készülnek”, amivel az LMP-s politikus szerint “betelt a pohár”.

Korábban még soha nem volt példa arra, hogy egy kormány ne fogadta volna el az Alkotmánybíróság (Ab) valamelyik döntését. A kormányoldal most mégis ezt tette, sőt, sokkal tovább ment, támadást indított az Ab és a népszavazás intézménye ellen” – írták a frakcióvezetők levelükben. Arra is emlékeztették az államfőt, hogy nemrég éppen ő nyilatkozta, hogy az új alkotmányban nagyobb teret kellene adni a népszavazás intézményének.

A Jobbik holnap dönt arról, csatlakozik-e a másik két ellenzéki párthoz, amely nyílt levélben fordult a köztársasági elnökhöz.

A Fidesz frakcióvezetője tegnap közölte, kezdeményezi az alkotmány módosítását, hogy azok a kérdések, amelyekről nem lehet népszavazást tartani, kerüljenek ki az Alkotmánybíróság hatásköréből.

A testület előzőleg megsemmisítette a 98 százalékos különadóról szóló törvényt, amelyet a Fidesz újra, változatlan tartalommal akar elfogadtatni. Az Alkotmánybíróság eddig nem kommentálta Lázár János bejelentését.

Ajánlott link:

Orbán: “Egy demokráciában a demokratáknak van igazuk” (2007) (Hír24)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik