Belföld

Megvonták volna Botka László polgármesteri jogait

A helyi Fidesz által beadott tervezetet a polgármester és a város jegyzője 25 ponton találta jogsértőnek, ezért megtámadta azt.

A vasárnap beadott Szervezeti és Működési Szabályzat tervezet szerint a szegedi polgármester nem gyakorolhatott volna tulajdonosi jogköröket az önkormányzati cégekben, nem gyakorolhatott volna munkáltatói jogokat a városi cégek vezetői felett, sőt még fel sem szólalhatott volna a közgyűlésben, csupán ahhoz lett volna joga, hogy szót adjon a képviselőknek. A beadott tervezetet azonban a polgármester és a város jegyzője 25 ponton találta jogsértőnek, megtámadta azt, mire a Fidesz kedden délelőtt egy újabb tervezettel állt elő, amely már tartalmazza a törvényileg előírt polgármesteri jogokat.

“Abból a hat-hét jogkörből, amit az első körben meg akartak hagyni, a legfontosabb feladatom az volt, hogy megállapíthattam az étkezési normatívát a polgármesteri hivatalban dolgozók számára” – mondta a Független Hírügynökségnek Botka László. A tervezet szerint a közgyűlés működését a továbbiakban nem a polgármester, hanem négy tanácsnok felügyelte volna.

A polgármester elmondta: “Türelemmel, megértéssel és örömmel fogadtam azt, hogy a mai napon, délben a Fidesz frakció egy újabb SZMSZ javaslattal jött, amiben a teljes korábbi polgármesteri hatáskört visszaadja a polgármesternek, semennyivel nem csökkenti”.

Bohács Zsolt, a szegedi Fidesz frakció vezetője szerint az elmúlt nyolc évben minden úgy valósult meg, ahogy azt a polgármester akarta. Szerinte azonban a közgyűlésnek lenne az a feladata, hogy irányítsa a várost a polgármesteren keresztül és nem fordítva, hogy a polgármester irányítsa a közgyűlést, ezért vonták volna el jogköröket. Bohács Zsolt azt mondta, a továbbiakban azokat a jogokat, amik a polgármestert megilletik, biztosítani akarják, de várhatóan még két, három lépésben változtatni fognak az SZMSZ-en.

A szegedi Fidesz már az alakuló közgyűlésen sem akart együtt dolgozni Botka Lászlóval. A polgármester hiába ajánlott fel a frakció tagoknak alpolgármesteri posztot, senki nem fogadta el. Az új működési szabályzatról szerdán dönt a közgyűlés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik