Belföld

Megkezdődött a Zrínyi volt rektorának büntetőpere

A vádlottak ártatlannak mondták magukat.

Megkezdődött a Nemzetvédelmi Egyetem hivatali befolyással való üzérkedéssel vádolt volt rektorának büntetőpere a Fővárosi Bíróságon. A volt rektor és vádlott-társai a tárgyaláson ártatlannak mondták magukat.

A vádirat szerint a Zrínyi MIklós Nemzetvédelmi Egyetem korábbi rektora és két vádlott-társa már 2009-ben elhatározták, hogy a DHL Magyarország Kft. vezetőit ráveszik arra, hogy felbontsák a szerződésüket a biztonsági cégükkel, és egy új szerződést kössenek azzal a céggel, amelyik az egyik vádlott ismeretségi érdekköréhez tartozik.

Az ügyészség szerint a vádlottak megegyeztek abban is, megpróbálják elérni, hogy a DHL Kft.-től bocsássanak el négy vezetőt. Ennek érdekében kitaláltak egy történetet, amely szerint a cég gyanúba kevert munkatársai a futárszolgálatot fegyver- és kábítószer-kereskedelemre is használják.

A volt rektor a bíróságon azt mondta, sohasem állította senkinek, hogy bármelyik titkosszolgálatnál befolyással rendelkezne. A professzor hangsúlyozta, mint rektornak, fontos feladata volt az egyetem piacképességének erősítése, ezért tartott kapcsolatot számos céggel, közöttük a DHL szállítmányozási vállalattal is. Kijelentette, ő csupán tanácsot adott a DHL-nek, amit mondott, az semmiképpen sem nevezhető ultimátumnak. Szerinte pusztán kommunikációs hibákból adódtak azok a félreértések közte és a DHL-vezetők között, amelyek miatt vádat emeltek ellenük. A volt rektor ezt elsősorban azzal magyarázta, hogy szerinte beszélgetőpartnerei csak az úgynevezett konyhaangolt beszélték.

A tárgyalást csütörtökön tanúk meghallgatásával folytatja Cserni János büntetőtanácsa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik