Belföld

Feljelentés a pécsi püspök ellen

Administrator
Administrator

2010. 10. 26. 18:28

Legalább negyven ügyben gyanúsította meg egy ismeretlen Mayer Mihály püspököt.

Legalább negyven bűncselekménnyel, köztük pénzügyi, okirat-hamisítási és szexuális ügyekkel gyanúsította meg egy ismeretlen Mayer Mihály pécsi püspököt, valamint az egyházmegye tulajdonában lévő Fény Kft. ügyvezetőjét, Wolf Gyulát – írta az Index.hu.

A hírportál információi szerint a Nemzeti Nyomozó Irodához és a Baranya Megyei Főügyészséghez hétfőn beadott feljelentésben tanúvallomásokkal és írásos bizonyítékokkal is alátámasztották a gyanúsításokat.

A püspökségen Mayer Mihály gyakorolja a munkáltatói jogokat, a gazdasági tevékenységet pedig a Fény Kft.-be szervezték ki, ennek vezetője Wolf Gyula. A cég milliárdos befektetéseket hajtott végre. Ilyen volt a Szent János Hotel kialakítása Mohácson, és a Pécs belvárosában működő ingatlanokra, így a pécsi püspöki palotára is sok pénzt költöttek. Szekszárd önkormányzatával 300 milliós ingatlan adásvételi szerződést kötöttek – írta az Index.

A hírportál szerint a mohácsi beruházással egyidejűleg zajlott a Szent Mór iskolaközpont vezetőjével és tantestületével az “összecsapás”. Bár – mint az Index írta – csak pár millió forinton vitatkoztak, Mayer püspök felmondott az iskolaközpont vezetőjének, majd megpróbálta felszámolni az iskola külön gazdálkodását.

Ebben az ügyben az Index szerint azért is eljárás indulhat, mert a püspökség olyan könyvvizsgálói jelentést készíttetett, amely alapján a püspök felléphetett az igazgató ellen. A feljelentés szerint a püspöki megrendelésre készült szakértői vélemény nagy valószínűséggel hamisított jegyzőkönyvön alapul – írta az Index.

Információik szerint ebben az ügyben magánokirat-hamisítással, állami támogatások elsikkasztásával, nagy összegű csalás bűntettével és valótlan tartalom hitelesítésére való rábírás bűncselekményével is megvádolták az egyházvezetőt. Indítványozták annak kivizsgálását is, hogy fenyegetésnek, vagy zsarolásnak minősül-e az, hogy a püspök és Wolf Gyula többször, néha nyilvánosan is megfenyegette a tantestületet.

A Pécsi Egyházmegye tagadja, hogy vezetői bűncselekményt követtek volna el, és jogi lépésekre készül az ezt állító feljelentőkkel szemben. “A Pécsi Egyházmegye vezetése bűncselekményt nem követett el, ezért már most bejelentjük, hogy az esetleges büntetőeljárás természetszerű megszűntetése esetén a bejelentőkkel szemben – amennyiben végre ismertté válik személyük – a büntetőjog eszközeivel fel fogunk lépni” – áll az egyházmegye közleményében.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Apa lesz Tabáni István

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.