Belföld

Czomba Sándor: nem lesz ingyen a támogatás

Aki a jövőben a magyar államhoz támogatásért folyamodik bármilyen jogcímen, az legyen tisztában vele, hogy cserébe az államnak elvárásai lesznek - mondta Czomba Sándor, foglalkoztatáspolitikai államtitkár a 2011-től induló Nemzeti Közfoglalkoztatási Program főbb elemeit ismertető előadásában, kedden Szolnokon.

Ez a kijelentés azokra az emberekre vonatkozik, akik munkára kész és képes állapotban vannak, a szociális segélyben részesülők esetében ilyen elvárásokat nem lehet támasztani – fogalmazott az Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.

Czomba Sándor a program kapcsán leszögezte: a közfoglalkoztatás szükséges rossz, de csak ezáltal érhető el, hogy az embereket munkaképes állapotban tartsák mindaddig, amíg az elsődleges munkaerőpiacon el tudnak helyezkedni.

Tájékoztatása szerint az új programban a munkaképes emberek esetében a rendelkezésre állási támogatást új elnevezéssel a bérpótló juttatás váltja majd fel, és a rászorultságot az önkormányzat hivatott megállapítani. Ezt a támogatást nem segélyként, hanem juttatásként kezelik majd, és fontos változás lesz, hogy a felajánlott munkát a végzettségtől függetlenül el kell vállalni.

Ez a gyakorlatban egyebek között azt jelenti, hogy valakinek akár egyetemi diplomásként is ajánlhatnak például egy településen csatornatisztítási feladatokat. Ezt senki sem köteles elvállalni, viszont akkor a magyar állam sem köteles mindenféle támogatás kifizetésére – fejtegette Czomba Sándor.

A Nemzeti Közfoglalkoztatási Program új elemének szánják készítői, hogy aki 2011-ben nem tud 30 napos munkaviszonyt igazolni, az a következő évben semmilyen támogatásra nem lesz jogosult. A közfoglalkoztatási rendszerbe amennyire csak lehet, igyekeznek bevonni a hazai kis- és közepes vállalkozásokat is.

Czomba Sándor előadásában kitért az előző kormány által elindított Út a munkához programra, erről úgy vélekedett: ha valóban a munka világába vezette volna az embereket, akkor apróbb módosításokkal most is működhetne. Ezzel szemben a benne részt vevő 100-110 ezer személy közül csupán ezren, azaz mindössze egy százaléknyian tudtak elhelyezkedni. Bejelentette: az Út a munkához programot csak 2010. december 31-ig finanszírozza az állam, a jövő évre áthúzódó szerződéseket fel kell bontani.

Az államtitkár jelezte: a közfoglalkoztatás új tervei még nem kőbe vésettek, beindításához módosítani szükséges a szociális és foglalkoztatási törvényt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik