Belföld

Hoffmann újra szükségesnek nevezte a tanárok anyagi megbecsülését

Az oktatási államtitkár gátat szabna a szellemi igénytelenségnek és a társadalmi lecsúszásnak.

Új alapokat kell letenni az oktatásban, de aki egyik évről a másikra módosítja a közoktatást, az kudarcot vall – mondta az oktatási államtitkár. Hoffmann Rózsa szerint a készülő új közoktatási, felsőoktatási törvénynek a pedagógusok, a szülők és a tanulók közötti bizalomra kell építeni.

Mint mondta, a jogszabályoknak a társadalmi integrációt kell elősegíteniük, egyszerre kell felkarolniuk a lemaradókat és gondozniuk a tehetségeket különböző programokkal. Egyúttal “gátat kell szabni a szellemi igénytelenségnek és a társadalmi lecsúszásnak” – tette hozzá.

Hoffmann Rózsa kiemelte, hogy “az interneten keresztül ömlik az információ feldolgozhatatlan mennyisége, de az információk kritikájára alig készült fel a társadalom”. Előtört a funkcionális analfabetizmus, a valódi analfabéták arányának emelkedése pedig reális veszély.

Utalt arra, hogy “a magyar közoktatás alapjai évszázadokig épültek”, Eötvös József egykori vallás- és közoktatásügyi miniszter elkezdte az alapok lerakását és színvonalának emelését, munkásságát pedig folytatta a szintén kultuszminiszter Trefort Ágoston és Klebelsberg Kunó.

Mint mondta, a pedagógusok szerepe különösen fontos, ők “az oktatási-nevelési folyamat kísérői”, ehhez pedig társadalmi és anyagi megbecsülést kell nekik biztosítani.

Hoffmann Rózsa Budapesten, az Eötvös Collegium épületének százéves fennállása alkalmából tartott négynapos konferencia megnyitó ünnepségén beszélt. Az eseményen megjelent Pálinkás József, az MTA elnöke, valamint Hiller István volt oktatási miniszter is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik