Belföld

Gyurcsány szerint Orbán feléli a jövőt

A volt kormányfő szerint az állam adóssága a "trükk" dacára adósság marad.

Amikor a kormány magánpénztári befizetéseket irányít az állami rendszerbe, akkor látható hiányt tesz láthatatlan adóssággá. Jövőre szóló megtakarítást költ el ma, ezzel jövőbeni adósságot állít elő – írja Gyurcsány Ferenc blogjában. Szerinte ez a fő gond a nyugdíjrendszer államosításával.

A volt kormányfő úgy véli, aki befizet az állami (felosztó-kirovó) nyugdíjrendszerbe, az jogot szerez rá, hogy öregemberként ő is kapjon nyugdíjat. Az állam tehát az ő jövőbeli adósává válik. A jövőbeni nyugdíjat részben vagy egészben a jövőbeni dolgozók befizetéséből fogja törleszteni a kormány.

Gyurcsány Ferenc azt sem érti, miért lenne jó bárkinek saját megtakarítását átadni az államnak abban reménykedve, hogy 30-40 év múlva jobban jár az állami nyugdíjjal. Ez utóbbiról, arról, hogy akkor majd milyen szabályok lesznek érvényesek, semmit sem tudni – írja.

Amikor a jelenlegi parlament eltörölte az örökösödési adót, Orbán Viktor azt mondta, hogy vannak dolgok, amihez nincs köze az államnak. A volt kormányfő szerint az államnak az ő megtakarításaihoz sincs köze, azt ő nem is adná oda.

Ajánlott link:

A nagy nyugdíj trükk (Kapcsolat.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik